Groot Europees onderzoek naar ADHD
Zeventien onderzoeksinstituten in acht Europese landen beginnen binnenkort een groot onderzoek naar de hersenstoornis ADHD. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) coördineert een belangrijk deel van deze studie. ,,Vroeger dachten mensen dat het bij volwassenen niet voorkwam".
Delen per e-mail
Er wordt nu soms net gedaan alsof de ziekte ophoud als kinderen 12 jaar oud zijn
,,Het doel van het onderzoek is om de aandoening systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom. In meerdere landen kijken we naar patronen van problematiek binnen families en naar de genetische achtergrond'', zegt Catharina Hartman, Universitair hoofddocent bij het Groningse ziekenhuis UMCG en leider van het Nederlandse deel van het onderzoek.
In Nederland vindt het onderzoek steeksproefsgewijs plaats door middel van LifeLines, een populatie van 165.000 mensen in Noord-Nederland tussen de 8 en 100 jaar oud die zich beschikbaar heeft gesteld voor onderzoek. Hen wordt gevraagd gegevens te verstrekken over de aanwezigheid van symptomen van ADHD en bijkomende problemen. Daarna worden de uitkomsten uit verschillende landen bij elkaar gevoegd om zo betrouwbare conclusies te kunnen trekken.
ADHD bij volwassenen
Bijna 90% van het onderzoek naar ADHD richt zich op kinderen. Hartman: ,,Omdat de problemen ontstaan in de kindertijd, wordt het onderzoek op dat moment verricht. Vroeger dacht men ook ADHD niet bestond in de volwassenheid of dat het vanzelf overging. Mede daardoor is er te weinig onderzoek gedaan naar ADHD bij volwassenen. Er wordt soms net gedaan alsof de ziekte ophoudt als kinderen 12 jaar oud zijn."
ADHD kan bij volwassenen zorgen voor een verhoogde kans op een verslaving, overgewicht, professionele problemen en financiële onzekerheid. Hartman: ,,Ik ben tevreden als we door middel van dit onderzoek heel goed documenteren hoe het zit bij ADHD in de volwassenenheid, grondige kennis vergaren die zinvol is voor andere reeds lopende onderzoeken en toekomstige vervolgonderzoeken naar ADHD."
Het verhaal heeft twee kanten
Kosten en baten
In Nederland is een vaak terugkerende vraag of de diagnose te vaak wordt gesteld en er te snel medicijnen worden voorgeschreven. ,,Dat leeft ook in de rest van Europa, maar je moet die vraag bij elke vorm van medicatie stellen. Het zijn vaak kinderen als de eerste diagnose gesteld wordt", zegt Hartman, die benadrukt dat ADHD wat dit betreft niet zo heel bijzonder is. ,,Kinderen en medicijnen zijn samen altijd een lastig onderwerp, waardoor dit niet specifiek voor de ziekte ADHD een issue is. ,,Je moet goed nadenken over de kosten en de baten, of de baten groter zijn dan de kosten voor de kinderen."
,,In de media lees je vaak verhalen over kinderen die verkeerd gediagnosticeerd worden of te zware medicijnen krijgen. Het tegenovergestelde komt ook vaak voor, je kan ook verkeerd diagnosticeren of te weinig behandelen. Het verhaal heeft twee kanten."
Hersenstoornis
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een stoornis in een deel van de hersenen waardoor er hyperactiviteit kan optreden gecombineerd met een concentratiegebrek. ADHD'ers hebben als gevolg hiervan - in eerste instantie als kind - last van rusteloosheid, impulsief gedrag en leerproblemen. Ook verslavingsgevoeligheid, angst en somberheid komen vaak voor. Het onderzoek bij volwassen gaat juist ook over deze bijkomende problemen.
Er wordt geschat dat in Nederland 5% van de kinderen en 3% van de volwassenen kampt met de stoornis. De diagnose wordt bij jongens drie keer zo vaak gesteld als bij meisjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Truc Steven Kazàn ‘mislukt’ compleet bij Beau: ‘Dit is niet de bedoeling’
-
Onthutsend: zwarte American footballspeler moet in locker met bananenschillen zitten
Onthutsende beelden uit de Verenigde Staten. Teamgenoten dwingen een jonge, zwarte American footballspeler om in een locker met banenschillen te gaan zitten. Eén van de teamgenoten dreigt in het filmpje zelfs om de knieën van de jongen te breken als hij het niet zou doen. De politie is een onderzoek gestart en heeft alle betrokkenen al ondervraagd. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
VIDEO
D66 onderzoekt meldingen over seksuele toespelingen door Kamerlid Sidney Smeets
D66 stelt een onderzoek in naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door D66-Kamerlid Sidney Smeets. Meerdere jongemannen melden dat Smeets ongepaste berichten naar hen heeft gestuurd.
-
Toenemend gebruik Ritalin baart zorgen
Steeds vaker krijgen kinderen en jongeren met de diagnose ADHD het geneesmiddel Ritalin voorgeschreven. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het middel de afgelopen jaren verviervoudigd en dat baart de raad zorgen. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
Opnieuw loopt kind weg bij Ruinerwoldse vader
Eén van de jongste vijf kinderen van de Ruinerwoldse vader die hem bleef steunen en sinds kort weer met hem samenwoonde, is alsnog bij hem vertrokken. Dat blijkt uit de laatste aflevering van de documentaire ‘De kinderen van Ruinerwold', die woensdagavond is uitgezonden.