Volledig scherm
© thinkstock

Groot Europees onderzoek naar ADHD

Zeventien onderzoeksinstituten in acht Europese landen beginnen binnenkort een groot onderzoek naar de hersenstoornis ADHD. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) coördineert een belangrijk deel van deze studie. ,,Vroeger dachten mensen dat het bij volwassenen niet voorkwam".

Volledig scherm
Catharina Hartman © Catharina Hartman
Quote

Er wordt nu soms net gedaan alsof de ziekte ophoud als kinderen 12 jaar oud zijn

Catharina Hartman, Universitair Hoofd Docent UMCG

,,Het doel van het onderzoek is om de aandoening systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom. In meerdere landen kijken we naar patronen van problematiek binnen families en naar de genetische achtergrond'', zegt Catharina Hartman, Universitair hoofddocent bij het Groningse ziekenhuis UMCG en leider van het Nederlandse deel van het onderzoek.

In Nederland vindt het onderzoek steeksproefsgewijs plaats door middel van LifeLines, een populatie van 165.000 mensen in Noord-Nederland tussen de 8 en 100 jaar oud die zich beschikbaar heeft gesteld voor onderzoek. Hen wordt gevraagd gegevens te verstrekken over de aanwezigheid van symptomen van ADHD en bijkomende problemen. Daarna worden de uitkomsten uit verschillende landen bij elkaar gevoegd om zo betrouwbare conclusies te kunnen trekken.

ADHD bij volwassenen
Bijna 90% van het onderzoek naar ADHD richt zich op kinderen. Hartman: ,,Omdat de problemen ontstaan in de kindertijd, wordt het onderzoek op dat moment verricht. Vroeger dacht men ook ADHD niet bestond in de volwassenheid of dat het vanzelf overging. Mede daardoor is er te weinig onderzoek gedaan naar ADHD bij volwassenen. Er wordt soms net gedaan alsof de ziekte ophoudt als kinderen 12 jaar oud zijn."

ADHD kan bij volwassenen zorgen voor een verhoogde kans op een verslaving, overgewicht, professionele problemen en financiële onzekerheid. Hartman: ,,Ik ben tevreden als we door middel van dit onderzoek heel goed documenteren hoe het zit bij ADHD in de volwassenenheid, grondige kennis vergaren die zinvol is voor andere reeds lopende onderzoeken en toekomstige vervolgonderzoeken naar ADHD."

Quote

Het verhaal heeft twee kanten

Catharina Hartman, Universitair Hoofd Docent UMCG

Kosten en baten
In Nederland is een vaak terugkerende vraag of de diagnose te vaak wordt gesteld en er te snel medicijnen worden voorgeschreven. ,,Dat leeft ook in de rest van Europa, maar je moet die vraag bij elke vorm van medicatie stellen. Het zijn vaak kinderen als de eerste diagnose gesteld wordt", zegt Hartman, die benadrukt dat ADHD wat dit betreft niet zo heel bijzonder is. ,,Kinderen en medicijnen zijn samen altijd een lastig onderwerp, waardoor dit niet specifiek voor de ziekte ADHD een issue is. ,,Je moet goed nadenken over de kosten en de baten, of de baten groter zijn dan de kosten voor de kinderen."

,,In de media lees je vaak verhalen over kinderen die verkeerd gediagnosticeerd worden of te zware medicijnen krijgen. Het tegenovergestelde komt ook vaak voor, je kan ook verkeerd diagnosticeren of te weinig behandelen. Het verhaal heeft twee kanten."

Hersenstoornis
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een stoornis in een deel van de hersenen waardoor er hyperactiviteit kan optreden gecombineerd met een concentratiegebrek. ADHD'ers hebben als gevolg hiervan - in eerste instantie als kind - last van rusteloosheid, impulsief gedrag en leerproblemen. Ook verslavingsgevoeligheid, angst en somberheid komen vaak voor. Het onderzoek bij volwassen gaat juist ook over deze bijkomende problemen.

Er wordt geschat dat in Nederland 5% van de kinderen en 3% van de volwassenen kampt met de stoornis. De diagnose wordt bij jongens drie keer zo vaak gesteld als bij meisjes.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement