Volledig scherm
De inval in het clubhuis in Haarlem © ANP

‘Hells Angels achter brandstichting auto oud-burgemeester Haarlem’

De Hells Angels in Haarlem, waar negen leden van zijn gearresteerd, worden verdacht van het in brand steken van de auto van de toenmalige burgemeester Bernt Schneiders. Dat bevestigt de politie aan het AD.

Al langer wordt gespeculeerd dat de geruchtmakende autobrand, die leidde tot beveiliging van Bernt Schneiders, een wraakactie was van de Hells Angels. Voor het eerst blijkt dat de politie werkelijk uitgaat van dat scenario.

Quote

Het zou mijn rechtvaar­dig­heids­ge­voel goed doen als er een veroorde­ling komt

Bernt Schneiders

,,Ik ben blij dat justitie met deze zaak heeft doorgepakt”, reageert Schneiders. ,,Er was altijd al een verdenking in de richting van de Hells Angels. De politie heeft mij altijd gezegd: er loopt een groot onderzoek en daarin wordt de autobrand ook meegenomen. Kennelijk is men nu een slag verder. Het zou mijn rechtvaardigheidsgevoel goed doen als er een veroordeling komt.”

De toenmalige burgemeester van Haarlem schrok in de nacht van zondag 14 op maandag 15 juni 2015 wakker van enkele explosies. ,,Dat bleken de autobanden te zijn, die ontploften. Ik schoof het gordijn opzij en zag dat onze auto in brand stond.”

Beveiliging
Uit politieonderzoek bleek dat het vuur was aangestoken. Sinds die tijd wordt zijn huis beveiligd. ,,Het geeft een heel onprettig gevoel. Je weet dat er op je gejaagd wordt”, zegt Schneiders. ,,Ik ben altijd een laagdrempelige burgemeester geweest, deed alles op de fiets. Maar een tijd lang keek ik vaker over mijn schouder.”

De brandstichting volgde enkele maanden nadat de Haarlemse Hells Angels-voorman Lysander de R. was opgepakt wegens een wapenvondst. In de media noemde Schneiders diens arrestatie ‘een goede zaak’. Daar was De R. niet blij mee, zo maakte hij duidelijk toen hij de burgemeester toevallig bij een tankstation tegenkwam.

,,Het was een confronterend gesprek”, blikt Schneiders terug. Voor het eerst zegt hij: ,,Toen ik datzelfde weekend mijn auto in brand zag staan, moest ik als eerste aan de Hells Angels denken. Dat kwam door de nadrukkelijk manier waarop hij naar mijn auto en kenteken had gekeken.”

Onderzoek
In 2015 startte de politie een groot onderzoek naar het Haarlemse chapter van de Hells Angels, sinds jaar en dag gevestigd aan de Baljuwslaan, een doodlopend straatje met miniatuurhuisjes achter het station. Afgelopen donderdagavond viel de politie het clubhuis binnen. Vijf Hells Angels werden meteen gearresteerd. Op andere locaties werden nog eens vier mannen en een vrouw aangehouden.

Op 24 locaties in verschillende steden deed de politie huiszoeking. Agenten hebben onder andere vuurwapens, steekwapens, imitatiewapens en tasers in beslaggenomen. Daarnaast zijn verdovende middelen zoals cocaïne en xtc gevonden. Op een locatie even buiten Haarlem viel de politie binnen bij een kleinschalig xtc-lab.

De hoeveelheden aangetroffen drugs wil de politie nog niet prijsgeven. ,,Maar het gaat niet om gebruikershoeveelheden”, zegt woordvoerster José van Dijk van de politie Noord Holland.

Beslag
Behalve op auto’s en motoren heeft justitie beslag gelegd op een geldbedrag van 40.000 euro. Het witte clubgebouw aan de Baljuwslaan 23 is op last van de gemeente dichtgespijkerd. Opmerkelijk genoeg vertoont het bovenraam enkele kleine gaten. De politie Haarlem kon gisteren niet zeggen of dat kogelgaten zijn.

De negen mannen en een vrouw worden verdacht van afpersing, bedreiging, brandstichting en geweld. Naar aanleiding van de doorzoekingen wordt een aantal leden nu ook verdacht van witwassen. Het is te verwachten dat drugshandel ook nog aan dat lijstje wordt toegevoegd.