Hen heeft geluk. Is dat fout of goed?
Achter de schermenDe hoofdredactie van het AD beschrijft in deze rubriek waar de redactie mee bezig is. Deze week Hans Nijenhuis over de vraag hoe je mensen omschrijft als ‘hij’ of ‘zij’ niet meer past.
Tot haar 35ste heette mijn moeder Riek. Toen kreeg ze een relatie met een man wiens eerste vrouw ook Riek heette. Voor hem wel handig, maar zij had er moeite mee. Ze had die naam altijd al niks gevonden, nu was de maat vol. Ze vroeg iedereen om haar voortaan Mieke te noemen. En zo heeft ze daarna altijd geheten. Niemand had er een probleem mee. Voor ons bleef ze overigens gewoon mam.
Ik moest eraan denken toen we het op de redactie hadden over artiest en presentator Raven van Dorst. Van Dorst had op op Bevrijdingsdag op Instagram een lang bericht geplaatst met dit verzoek: ,,Misschien is het lastig, maar ik zou het tof vinden als jullie proberen om mij niet meer in de vrouwelijke vorm aan te spreken.” Raven was namelijk geen vrouw meer: ,,Ik wil de persoon zijn die ik had moeten zijn toen ik geboren werd.” En daar paste deze nieuwe voornaam bij.
De Volkskrant schreef dat het ging om ,,de artiest die we tot voor kort kenden als Ryanne van Dorst”. Het AD niet. We zijn eerder bekritiseerd omdat we bij transgender personen hun ‘oude’ naam noemden. Is het AD nu ook al meer ‘woke’ (wakker, ontwaakt, politiek correct) dan de Volkskrant? Beide titels schreven verder rustig ‘hen vroeg zich af’. ‘Hen’ is het persoonlijk voornaamwoord enkelvoud dat non-binaire personen (mensen die zich niet per se vrouw of man voelen) zelf gebruiken in plaats van ‘hij’ of ‘zij’. Op AD.nl hadden we er voor de duidelijkheid een kader bij gezet waarin we ons publiek, en misschien wel onszelf, een spoedcursus lhbti gaven. De afkorting lhbti staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.
Moet dit allemaal? Nou, schrijver Marieke Lucas Rijneveld, zanger Sam Smith, acteur Elliot Page - mensen die zich anders definiëren dan man of vrouw – halen de krant met nieuwswaardige activiteiten. Hoe omschrijven wij die mensen als ‘hij’ en ‘zij’ niet meer past?
Laat ik u bekennen, eerst vond ik dat ‘hen’ bizar. Gaan we de Nederlandse taal verminken? En waarom konden we niet gewoon zeggen hoe Raven vroeger heette? Maar toen dacht ik dus aan mijn moeder. Wat zou zíj hebben gevonden? En toen belde ik met Nora Uitterlinden van Transgender Netwerk Nederland. Nora, help. Wat is dat met die oude naam? Waarom ‘hen’? ,,Als je de oude voornaam steeds herhaalt, blijft die hangen”, vertelde ze. ,,Terwijl de persoon om wie het gaat juist te kennen heeft gegeven van die voornaam af te willen.” Probeer liever de persoon te omschrijven. En de achternaam kan toch ook voldoende zijn? Ook bij het beschrijven van het verleden, is het opletten. Voorbeeld: ‘Raven was altijd een actief meisje’. Maar Raven heeft zich juist nooit een meisje gevoeld. Raven op Instagram: ,,Zo’n dokter in 1984 kan dan wel mijn tweeslachtige babylichaampje mutileren (‘normaliseren’ werd dat ook wel genoemd) naar dat van een meisje, maar hij had gewoon van me af moeten blijven.”
En dat ‘hen’, dat blijkt het gevolg te zijn van een verkiezing die het Transgender Netwerk in 2015 onder de achterban heeft gehouden. Wat moest er in de plaats komen van ‘hij’ of ‘zij’? ‘Hen’ is trouwens niet alleen bij ons nog niet ingeburgerd. Jonge transgender personen gebruiken vaak ‘die’ en ‘diens’.
Nora vertelde dat Transgender Netwerk ontmoetingen regelt met mediamakers en transgender personen. Ik heb het netwerk uitgenodigd om op de redactie langs te komen, zodra dat weer mag. Kunnen we elkaar beter leren kennen. En met redacteuren in gesprek gaan over hoe we dit in ons Stijlboek kunnen opnemen. Geen zorgen, het AD wordt niet de krant van woke Nederland. We zijn er voor héél Nederland. En daar hoort dus iedereen bij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FC Utrecht heeft Daishawn Redan binnen, AS Roma en Sevilla knipogen naar Joël Veltman
Het seizoen 2022/2023 staat alweer voor de deur, dus het is druk met transfers. Welke spelers wisselen deze zomer van club? Alle geruchten en afgeronde transfers vind je in onze TransferTalk. Bekijk hier alle afgeronde transfers in de eredivisie! Check hier de transfers en geruchten van de afgelopen dagen en weken. -
PREMIUM
Emotioneel afscheid van Zara (16): ‘Ze zit nu vast lachend achterop de fiets bij mama’
Vlaardingen heeft zondagochtend op indrukwekkende maar ingetogen wijze afscheid genomen van Zara Philip. Het 16-jarige meisje werd vorige week vrijdagavond op de Holysingel aangereden en overleed afgelopen maandag aan haar verwondingen. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUM
Politie beukt voordeur met stormram na mogelijke gijzeling: ‘Dit is een inval! Liggen!’
Twee mannen en een vrouw zijn zaterdag aangehouden in Almelo, op verdenking van betrokkenheid bij een ernstig geweldsincident. Ze zouden in een woning een 37-jarige man tegen zijn wil hebben vastgehouden en mishandeld. Het huis is verzegeld, het drietal zit voorlopig vast. „We hebben al jaren het vermoeden dat er hier iets niet lekker zit.” -
Prins Charles ontving miljoenen euro’s in contanten van Qatarese sjeik
De Britse Prins Charles ontving tussen 2011 en 2015 drie miljoen euro in contanten van een Qatarese sjeik. Dat bericht The Sunday Times. Het ging om donaties voor de liefdadigheidsinstelling van Charles.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
‘Coldcaseteam politie Amsterdam: bewijs in Deventer moordzaak rammelt’
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.