Volledig scherm
In februari waren er verscherpte controles bij grensovergang de Lutte om mensensmokkel beter te kunnen aanpakken. © ANP

'Hervatting grenscontroles kost Nederland miljarden'

De hervatting van grenscontroles door de zogeheten Schengenlanden zou behoorlijk nadelig uitpakken voor de Nederlandse economie. Dat stelde het Centraal Planbureau (CPB) maandag.

Nederland zou in 2020 structureel 9 miljard euro verliezen dankzij hogere kosten in het handelsverkeer en langere wachttijden bij de grens. Daarmee zou 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) verloren gaan, aldus het CPB. Voor de hele EU zou het verlies uitkomen op 110 miljard euro in 2020, of bijna 1 procent van de omvang van de Europese economie.

Nederland verliest relatief meer dan andere EU-landen, vanwege de grotere openheid van de Nederlandse economie. Door de sterk gegroeide stromen asielzoekers in Europa gaan er steeds meer stemmen op voor herinvoering van grenscontroles binnen het gebied van de 26 Schengenlanden: 22 lidstaten van de EU en vier niet-EU-landen.

Verzetten
MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat Nederland zich moet blijven verzetten tegen de herinvoering van grenscontroles. De ondernemersorganisaties hopen dat de afspraken tussen de EU en Turkije zullen leiden tot het beperken van de vluchtelingenstroom naar de landen van de Europese Unie. Dat zou volgens hen de druk wegnemen van de roep om nieuwe grenscontroles. ,,We moeten nu kijken hoe reëel die afspraken zijn", aldus de organisaties in een verklaring.