Volledig scherm
© anp

Het aantal mensen in de bijstand groeit nog steeds

Het aantal mensen in de bijstand blijft doorgroeien, ondanks het herstel van de economie. Eind december ontvingen 450.000 Nederlanders een bijstandsuitkering, 16.000 meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maandag publiceert.

Vooral oude werknemers zijn kind van de rekening: liefst 11.000 van de extra bijstandsgerechtigden zijn ouder dan 45 jaar. Deze categorie heeft het in de praktijk zeer lastig op de arbeidsmarkt en eenmaal in de bijstand blijkt het heel moeilijk om nog aan het werk te komen. Voor jongere werknemers is het herstel van de economie wél goed waarneembaar, aldus het CBS. In de groep tussen 27 en 45 jaar kwamen er amper 2000 bijstandsuitkeringen bij.

Al met al groeit het aantal bijstandsuitkeringen al sinds de start van de crisis in 2009. Sindsdien steeg het aantal met een kleine 50 procent, van iets meer dan 300.000 naar 450.000 nu. Inmiddels groeit de economie weer en neemt het aantal banen toe, maar dit resulteert nog niet in een daling van het aantal bijstandsgerechtigden.

Ook jonge werknemers onder de 27 jaar belandden vaker (4000 meer uitkeringen) in de bijstand, blijkt uit de CBS-cijfers. Dit komt grotendeels door de instroom van zo'n twee- tot drieduizend jongeren die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Tot 2015 konden zij een beroep doen op de Wajong-regeling, maar door de komst van de Participatiewet zijn hun mogelijkheden beperkt.

Faillissementen
De vraag is hoe het aantal bijstandsuitkeringen zich dit jaar zal ontwikkelen. Weliswaar voorziet het CPB een behoorlijke economische groei van rond de 2 procent, maar door de vele winkelfaillissementen belanden veel werknemers op straat. Bij V&D en La Place gaat het alleen al om 8000 mensen, onder wie relatief veel werknemers boven de 45 jaar. Zij hebben weinig perspectief op een nieuwe job.

Van het aantal bijstandstrekkers heeft bijna de helft minstens 3 jaar een uitkering, één op de zes zelfs minstens 9 jaar. Vaak betreft het laagopgeleide mensen. Van de grote steden telt Amsterdam de meeste langdurige bijstandsuitkeringen: in de hoofdstad maken ze een kleine 30 procent uit van alle Amsterdamse bijstandsgerechtigden. Rotterdam staat tweede (23 procent), Venlo is nummer drie.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement