Volledig scherm
PREMIUM
Jeroen Punt met de bijzondere helm © Koen Verheijden

Historische loopgraafhelm geeft geheim prijs

Toen hij hem optilde (zes kilo!) wist hij dat hij iets bijzonders in handen had. Conservator/speurneus Jeroen Punt (40) vond een puntgave helm uit de Tachtigjarige Oorlog. Van een beroemde edelman. Zomaar, in een achteraf gelegen Fries kerkje.

Volledig scherm
© Koen Verheijden

Vizier
Nog nooit is in Nederland een helm met zo'n vizier (uit drie beweegbare stukken) opgedoken. In de 17de eeuw was een open vizier met alleen een stangetje voor de neus veel gebruikelijker.

Klinknagels
De klinknagels zaten er niet alleen voor de sier: ze fixeerden de voering van de helm. Meestal zat er lekker dik rood fluweel in om het zaakje nog wat draaglijk te maken.


Ja! Ja! Ja! Historicus Jeroen Punt is een bedaard type (zegt-ie zelf) maar toen hij die wintermiddag in dat kerkje in het Friese Schettens door zijn knieën ging, steeg het bloed naar zijn hoofd. Zag hij het goed? Op die zerk die al die tijd verscholen was onder een vrachtje groene tapijttegels? Was dat inderdaad dé helm die daar zo prachtig en zo secuur op die grafsteen stond afgebeeld? De helm die Punt al zo'n tijd bezighield?

Op 9 februari was de 40-jarige conservator van het Nationaal Militair Museum zeker. Hij had écht een unieke helm uit de Tachtigjarige Oorlog in handen. En, nog belangrijker, hij wist precies van wie het hoofddeksel was geweest. Want precies díé helm stond afgebeeld op het graf van trotse bezitter Schelte van Aysma (1578-1637), Friese edelman, VIP én kolonel.

Het is alweer maanden geleden, maar Punt kan er in zijn kantoortje met bemodderde bergschoenen, kogelhulzen en mappen vol 'maliënkolders' nog steeds niet over uit hoe bijzonder de vondst is, die binnenkort een eigen vitrine krijgt in het museum in Soesterberg. Er is namelijk maar heel weinig over van die ene roemrijke episode uit de vaderlandse geschiedenis (1568-1648), en nog minder van dat groepje mensen dat het in die tijd voor het zeggen had. ,,Van de Napoleontische tijd kan ik makkelijk een vitrine vullen. Van de Tachtigjarige Oorlog is dat veel moeilijker.''

 1. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.
 2. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.