Volledig scherm
PREMIUM
© Annabel Oosteweeghel

Hoe een robotkat het leven van dementerende bejaarden verrijkt

robotdierSteeds meer zorginstellingen maken gebruik van mechanische huisdieren. Een robotkat kan de dementerende senioren die er gebruik van maken troost bieden en een aanknopingspunt zijn voor een praatje. Zeven levensverhalen over een tijd die ooit was.

Een stuk of vijftig robotkatten en -honden heeft de Friese zorginstelling ZuidOostZorg in haar zorgcomplexen voor dementerende ouderen. De aaibare nepdieren geven de bewoners troost, ontspanning en plezier, zegt Roelfien Erasmus van ZuidOostZorg. ,,Onze medewerkers waren vanaf het eerste moment enthousiast. Zij zien met eigen ogen hoe de mensen reageren.”

Ruim een jaar geleden introduceerde ZuidOostZorg de robotdieren, die eigenlijk geen robots zijn maar eerder mechanisch speelgoed. ,,Ze maken geluid en reageren op aanrakingen, heel veel meer doen ze niet. Voor de meeste bewoners is dat genoeg. Vooral mensen die vroeger zelf huisdieren hadden, reageren er goed op. De dieren roepen herinneringen op. Sommige bewoners weten best dat de dieren niet echt zijn, maar daar zitten ze helemaal niet mee. En er zijn ook bewoners, vaak mensen die vroeger geen huisdieren hebben gehad, die er helemaal niets mee hebben.”

 1. Premier MayBot, onverbeterlijk optimistisch en standvastig
  PREMIUM
  Profiel

  Premier MayBot, onverbeter­lijk optimis­tisch en standvas­tig

  De Britse premier Theresa May beleeft deze week de belangrijkste dagen van haar politieke carrière. Gisteren overleefde ze een vertrouwensstemming in haar Conservatieve partij, maar haar strijd is allesbehalve gestreden. Vandaag praat ze in Brussel nog één keer over haar brexitakkoord, dat in de huidige vorm op weinig goedkeuring kan rekenen in het Britse parlement. Een profiel van een standvastig premier.

poll

In België mag je niet meer roken in de auto waar kinderen bij zijn

In België mag je niet meer roken in de auto waar kinderen bij zijn

 • Belachelijk (14%)
 • Goed idee (86%)
13859 stemmen