Volledig scherm
Archieffoto. De militairen op de foto hebben niks met de aanklacht te maken. © anp

'Hoe kun je werken als ze je een tampon noemen?'

Dertien militairen en ex-militairen dienen vandaag een klacht in tegen hun eigen werkgever omdat ze de seksistische opmerkingen en discriminerende 'grappen' zat zijn.

De militairen werken bij verschillende afdelingen binnen de krijgsmacht, maar hebben het gevoel dat ze niet veilig kunnen werken. Een van de klagers is een Antilliaanse militair die geregeld voor 'aapje' is uitgemaakt of tijdens discussies te horen kreeg dat hij 'terug moest naar de apenrots'. Een Marokkaanse medewerker moest maar op een 'jihadvlucht stappen en niet meer terugkomen'. Een vrouw kreeg meermaals naar haar hoofd geslingerd dat ze een 'tampon' zou zijn of werd voor 'verbanddoos' uitgemaakt als ze haar mond moest houden.

Officiële klacht

Quote

Deze mensen willen serieus worden genomen en kunnen werken in een veilige omgeving

Advocaat Michael Ruperti

De militairen hebben zo genoeg van de vaak 'grappig' bedoelde, maar denigrerende opmerkingen, dat ze zich de afgelopen maanden beklaagden bij het Multicultureel Netwerk Defensie en advocaat Michael Ruperti. Hij stapt nu namens dertien ontstemde (oud-)militairen naar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht om een officiële klacht in te dienen.  

,,Vaak worden dergelijke opmerkingen afgedaan met het verhaal dat ze hier maar tegen moeten kunnen. Maar deze mensen willen serieus worden genomen en kunnen werken in een veilige omgeving.''

Onderhuids gevoel

Volgens Ruperti is het moeilijk om strafrechtelijk iets tegen de opmerkingen te doen. ,,Het is soms op het randje van discriminatie, maar veel vaker wordt het onderhuids gevoeld. Tegen iemand die zegt 'je doet weer emotioneel' kun je geen aangifte doen, maar een vrouw die dat verwijt krijgt voelt zich wel gedenigreerd.''

Lang niet iedereen durft in te gaan tegen collega's die over de schreef gaan met foute opmerkingen. Maar militairen die dat wel doen, krijgen volgens Ruperti lang niet altijd het gevoel dat er iets met hun klacht wordt gedaan.

Volgens de advocaat beperken de klachten zich niet tot de dertien militairen die nu naar de klachtencommissie stappen. Sinds 2011 meldt zich bijna maandelijks iemand vanwege een verziekte werksfeer. Niet iedereen maakt er werk van, uit angst dat dit gevolgen heeft voor hun loopbaan.

Machocultuur

De klachten van de militairen staan niet op zich. Het leger krijgt vaker het verwijt vooral een mannenbolwerk te zijn waar een machocultuur heerst. Vooral groepen die in de minderheid zijn, zoals vrouwen, homo's en allochtonen kunnen het er moeilijk hebben.

Defensie wil weten wat er precies aan de hand is en liet in kaart brengen hoe de sfeer is tussen militairen en hoe minderheden zich staande houden. Morgen maakt het Sociaal en Cultureel Planbureau de resultaten bekend van een steekproef onder 8300 personeelsleden en tientallen interviews.

  1. 'Transavia hitst zaak tegen piloot op om hem na dodelijke straatrace te ontslaan'

    'Transavia hitst zaak tegen piloot op om hem na dodelijke straatrace te ontslaan'

    Luchtvaartmaatschappij Transavia wil een piloot ontslaan die vorig jaar veroordeeld is voor een fatale straatrace in Loosdrecht. Casper van W. racete in 2016 in Loosdrecht tegen zijn vader. Vader Walter van W. reed na drie kilometer een 19-jarige vrouw dood. Transavia vindt het gedrag van Casper 'onverenigbaar met zijn functie als piloot' en wil van hem af. Vandaag stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank Amsterdam.