Hans Nijenhuis
Volledig scherm
Hans Nijenhuis © AD

Hoeveel vliegtickets heeft u nog in de la liggen?

CommentaarAls je vlucht in verband met de coronacrisis is geannuleerd,  heb je recht op teruggave van de reissom. Goed dat dit nu weer helder is, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.  

Een voucher is volgens Van Dale een bon die recht geeft op iets. Maar op wat precies? Dat is, met alle respect voor luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties die natuurlijk ook door corona werden overvallen, niet altijd duidelijk. Geen wonder dat veel mensen na een geannuleerde vlucht liever hun geld terug willen. Zeker als de reden voor de reis inmiddels is vervallen, zoals wanneer ze op pad wilden voor een stage, een bruiloft of een uitvaart in het buitenland. En al helemaal als de gedupeerde zelf geraakt is door de coronacrisis en het geld echt nodig heeft.

Maar er is natuurlijk ook die andere kant. De reisbranche ziet zijn omzet wegvallen, terwijl de vaste kosten gewoon doorlopen. Terugbetaling zou het voorbestaan van de betrokken bedrijven bedreigen. Veel reisorganisaties bieden hun klanten dus een waardebon en anders niks. Met steun van minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer), die de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft gevraagd de wet maar even niet te handhaven. Ook in andere landen viel de keuze op bedrijven boven burgers. Voor de Europese Commissie aanleiding om er woensdag op te wijzen dat, met alle begrip weer, de burger toch echt het récht heeft zelf te kiezen.

Het is een dilemma dat we alleen met begrip voor de ander kunnen oplossen, zoals veel in deze crisis. Het is daarom jammer dat premier Rutte in zijn reactie niet op zijn best was. Zolang Brussel geen stappen tegen Nederland onderneemt, kunnen we door met de vouchers, zei hij. Dat is zoiets als zeggen dat we door kunnen met 130 rijden zolang de politie ons niet controleert. En over de beurs van de reiziger: Het feit dat je op vakantie kon gaan, betekent blijkbaar dat die ruimte er was. Hij heeft ‘zelf ook nog een paar vliegtickets in de la liggen’. Vertel dit aan een zzp’er die ineens zonder opdrachten zit.

Gelukkig reageerden de KLM en de minister verstandiger. De luchtvaartmaatschappij gaat iets doen aan de aantrekkelijkheid van zijn vouchers en belooft bij toekomstige annuleringen ook keuze te bieden. Dat is in elk geval een eerste stap. Van Nieuwenhuizen heeft haar aanwijzing aan de Inspectie Leefomgeving ingetrokken. Nu komt het aan op het verstand van de consument. Heeft die het geld echt nú nodig? Hij heeft er recht op, dat is gelukkig weer helder. Maar niet van elk recht hoef je gebruik te maken.

  1. LIVE | Tekort aan handschoenen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Tekort aan handschoe­nen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.