Volledig scherm
© afp

Hof oordeelt na tien jaar dat poker een kansspel is

Poker is een kansspel, geen behendigheidsspel. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald. De uitspraak heeft als gevolg dat er een vergunning noodzakelijk is om een pokertoernooi te kunnen organiseren.

Poker
Bij de in Nederland meest gespeelde variant van poker (No Limit Hold'Em) draait het erom de beste combinatie van vijf kaarten te maken. Elke speler krijgt aan het begin van een ronde ('hand') twee individuele kaarten gedeeld en mag gebruik maken van de vijf gemeenschappelijke kaarten. De gemeenschappelijke kaarten worden in drie rondes verdeeld, waarna ingezet kan worden. In totaal zijn er vier rondes om in te zetten. Een speler kan op twee manieren winnen: of door zoveel in te zetten dat een tegenstander niet meer meegaat, of door aan het eind van de hand de beste combinatie te hebben.

Volgens het hof speelt toeval, namelijk het uitdelen van de individuele kaarten, een rol bij winst of verlies. Hoe behendig de pokeraars ook zijn, op dat toeval hebben ze geen invloed. Op basis daarvan is geoordeeld dat poker een kansspel is.

De zaak draaide om drie mannen die waren aangeklaagd voor pokertoernooien in een café in Bussum. Ze hadden daar geen vergunning voor. De rechtbank vond eerder dat poker wél draait om behendigheid en dat er dus geen vergunning nodig is.

De organisatoren van de pokertoernooien kregen een voorwaardelijke boete van 1250 euro per persoon. De derde man die een boete kreeg is de eigenaar van het café waar de toernooien werden gehouden. Hij kreeg een voorwaardelijke boete van 500 euro betalen. Bij de hoogte van de boetes is rekening gehouden met de lange duur van de zaak.

Vonnis 2010 en 2014 teruggedraaid
De Hoge Raad had al in 1998 bepaald dat pokeren een kansspel is. De raad sprak zich destijds uit over een zaak rond een toernooi uit 1995. Door het ontwikkelen van speltheoriëen en de mogelijk tot het online spelen van meerdere tafels tegelijk zou het spel meer om vaardigheden en minder om geluk zijn gaan draaien.

In 2010 noemde de rechtbank in Den Haag poker een behendigheidsspel en in 2014 deed de rechtbank in Amsterdam dat ook. Dat laatste vonnis is nu dus teruggedraaid.