Hoogleraar levert uit protest Turkse onderscheiding in

UpdateErik-Jan Zurcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden, heeft zijn Turkse onderscheiding ingeleverd. Dat schrijft hij in een opinieartikel in NRC. ,,Ik moet dit nu doen. Als protest tegen het dictatoriale wanbeleid van president Erdogan in Turkije."

Quote

Turkije kan geen deel uitmaken van Europa

Erik-Jan Zurcher, hoogleraar

Zurcher ontving in 2005 een gouden medaille uit handen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken vanwege zijn inspanning om Nederland en de Nederlandse politiek voor te lichten over Turkije.

Nu heeft hij besloten om die medaille ,,netjes verpakt" terug te sturen. ,,Ik heb daar lang over geaarzeld", schrijft hij. ,,Zo'n demonstratief gebaar kan niet alleen mij schaden, maar ook de tientallen studenten en promovendi die ik in de loop der jaren heb begeleid en die naar Turkije zijn teruggekeerd."

Geen keus
Zurcher gaat verder: ,,Maar ik heb geen keus en moet dit nu doen. Juist omdat ik Turkijedeskundige heet te zijn. Ik had het bij het verkeerde eind. Turkije kan geen deel uitmaken van Europa. Dat zouden onze politieke leiders ook onomwonden moeten durven zeggen. Het is mooi geweest."

Nieuwe aanklacht
Maandag werd bekend dat president Erdogan ook Mathias Döpfner, de president van de Duitse mediaconcern Axel Springer, wil aanklagen. Dat bracht de advocaat van Döpfner naar buiten.

Axel Springer, uitgever van onder meer de tabloid Bild, koos eerder partij voor komiek Jan Böhmermann. Die is aangeklaagd vanwege het beledigen van het Turkse staatshoofd.

Döpfner nam het in een open brief op voor de Duitse komiek Jan Böhmermann. ,,Ik vind zijn gedicht geslaagd. Ik heb er hard om moeten lachen'', schreef hij. ,,Ik sluit me, meneer Böhmermann, voorzichtigheidshalve inhoudelijk geheel en al aan bij uw formuleringen en honende opmerkingen.''

  1. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”
  2. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.