Aangeboden door ARIA Nederland
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm

Hoogtepunt hooikoorts beperkt examenkandidaten

ARIA NederlandAmsterdam, 3 mei 2019 – Voor ruim 200.000 leerlingen van het vmbo, havo, vwo en gymnasium beginnen komende week de eindexamens. Er breekt een spannende tijd aan. Tegelijkertijd vliegen de pollen door de lucht en bevindt het hooikoortsseizoen zich op zijn hoogtepunt. Hooikoortsklachten beperken zich meestal niet alleen tot een loopneus, niesbuien of tranende ogen. De allergische reactie leidt vaak ook tot algehele lamlendigheid, slapeloosheid en concentratieproblemen. En dat is niet handig als je moet leren voor het eindexamen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het hebben van hooikoorts daadwerkelijk effect heeft op de schoolprestaties. 

5 miljoen hooikoortspatiënten

Ieder jaar hebben ruim vijf miljoen Nederlanders last van hooikoorts en maar weinig mensen gaan ermee naar de huisarts. Hooikoortsklachten zijn bij iedereen anders, omdat iedereen weer allergisch is voor iets anders. Allerlei tips, van het eten van pissebedden tot aan medical taping doen de ronde en daarnaast grijpen mensen naar neussprays, oogdruppels en pilletjes van de drogist.

Hooikoorts tijdens het eindexamen

Uit onderzoek naar het effect van hooikoorts op de schoolprestaties van kinderen, blijkt dat kinderen met hooikoorts minder presteren dan kinderen zonder hooikoorts. Die resultaten zijn niet verwonderlijk als je bedenkt dat hooikoorts van grote invloed is op het functioneren. Naast de bekende niesbuien en loopneus zijn slecht slapen, algehele lamlendigheid en concentratieproblemen door hooikoorts echt een crime tijdens de examenperiode. Dit moet niet onderschat worden. 

Volledig scherm

Met hooikoorts naar de huisarts

Mensen denken er vaak niet aan om naar de huisarts te gaan, maar die kan specifiek voor ieders hooikoortsklachten bepalen welke medicijnen geschikt zijn.  

Quote

Voor de meeste mensen is het mogelijk om klachten­vrij te zijn van hooikoorts, als je de juiste medicijnen neemt. Veel mensen schrikken af van de term ‘medicijnen’, maar medicijnen tegen hooikoorts zijn heel onschuldig en kennen nauwelijks tot geen bijwerkin­gen.

Wytske Fokkens, Hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC).

Met het oog op de naderende examens, is het daarom verstandig om deze klachten serieus te nemen en kan een bezoek aan de huisarts zeker geen kwaad.

Kijk voor meer informatie ook op: www.mijnluchtwegallergie.nl

‘De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’