Volledig scherm
© anp

Hulporganisaties pleiten voor duidelijkere privacyregels

Door een gebrek aan duidelijke privacyregels worden de persoonsgegevens van jongeren en ouders in de jeugdhulp onvoldoende beschermd. Gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers weten niet goed hoe ze gevoelige informatie moeten verwerken en daardoor komen deze gegevens gemakkelijk op straat te liggen. Dat stellen zes belangenorganisaties in de jeugdhulp in een maandag verschenen onderzoek.

Quote

Het is voor jongeren en ouders volkomen onduide­lijk waar hun dossier is en wie er toegang heeft tot hun informatie

Verenigde hulporganisaties

Volgens de onderzoekers delen ambtenaren gevoelige informatie met elkaar over onder meer de hulpverlening en diagnoses, gewoon via onversleutelde e-mails. Ook binnen de jeugdhulp gaat het mis met de uitwisseling van informatie. ,,Het is voor jongeren en ouders volkomen onduidelijk waar hun dossier is en wie er toegang heeft tot hun informatie. Medische dossiers worden opgevraagd door mensen zonder beroepsgeheim'', aldus de onderzoekers.

Gegevens op straat
Er zijn de afgelopen maanden verschillende incidenten geweest met betrekking tot privacy. Het ging bijvoorbeeld mis in Amersfoort, waar de gegevens van 1900 mensen op straat kwamen te liggen na een foute email.

De zes instanties, LOC Zeggenschap in zorg, Ieder(in), LPGGz, Ouderkracht voor 't Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland, constateren dat inbreng van betrokken cliënten- en ouderorganisaties niet wordt meegenomen in een regeling waaraan de overheid sinds 2015 werkt. Zij hebben dan ook verbeterpunten naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Waarschuwing
De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde onlangs al dat gemeenten onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Sinds begin vorig jaar hebben gemeenten er nieuwe taken bijgekregen op het gebied van onder meer jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement