Volledig scherm
Piet Oosterveld in 1987 © Sonja op Zondag/VARA

'IJsberenman' Piet Oosterveld (77) overleden

Poolreiziger Piet Oosterveld is dinsdag op 77-jarige leeftijd overleden. Hij is een van de grondleggers van het Nederlandse poolonderzoek, maar kreeg vooral bekendheid omdat hij in 1987 een aanval van een ijsbeer overleefde.

Oosterveld werd bij een expeditie op Spitsbergen aangevallen door een ijsbeer, die hem in zijn gezicht beet. Oosterveld raakte ernstig gewond maar overleefde de aanval. Hij deed zijn verhaal toentertijd op televisie bij Sonja op Zondag, waarbij duidelijk te zien was dat Oosterveld veel geluk heeft gehad. ,,Die beer kwam hard op me af rennen", vertelde hij. ,,Ik gleed uit en toen zat hij direct bovenop me."

Een collega van hem, George Visser, wist hem uiteindelijk uit handen van de beer te krijgen. ,,Hij heeft al die flarden en plakken die langs m'n hoofd hingen weer op z'n plaats gelegd, een scheut alcohol erover heen gegooid en een stevig noodverband aangelegd", aldus Oosterveld toen.

Vrienden
Visser laat woensdag aan Omroep Friesland weten zeer aangeslagen te zijn door het nieuws. De twee waren sinds de aanval goede vrienden geworden en gebleven. 

Eind vorig jaar ging hij terug naar de plek van de aanval, meldt de NOS. Tijdens de aanval maakte Oosterveld deel uit van de onderzoeksexpeditie Sees. Doel van de reis was het onderzoeken van klimaatveranderingen op de Noordpool.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement