Volledig scherm
PREMIUM
Voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk in zijn werkkamer in Istanboel. Na de coup verloor hij zijn baan aan de universiteit. © Marc Guillet

'Ik had donkere kant Gülen-beweging eerder moeten zien'

joost lagendijkVoormalig Europarlementariër Joost Lagendijk kreeg de eretitel 'Schoonzoon aller Turken' toen hij in 2006 in het huwelijk trad met de Turkse journaliste Nevin Sungur. Nu is de Gülen-universiteit waar hij lesgaf gesloten en wordt de oud-GroenLinks-politicus gedwongen om als freelancer de kost te verdienen.

Quote

De ultieme sanctie zou zijn dat ze me het land uitzetten. Het zou naïef zijn om te denken dat mij dat niet kan overkomen

Volledig scherm
© afp

Het Turkse schooljaar is deze week weer begonnen, na een roerige zomervakantie. Maar niet voor ruim 37.000 leerkrachten die zonder enige vorm van proces zijn geschorst of ontslagen. Vijftien universiteiten zijn gesloten en tienduizenden studenten moeten elders onderdak zien te vinden.

Enkele dagen nadat militairen probeerden de Turkse regering ten val te brengen, kwam het kabinet van premier Yildirim met zijn eerste decreet om het onderwijs te zuiveren en universiteiten te sluiten.

,,Daar was ook de Süleyman Shah universiteit bij waar ik lesgaf", zegt Joost Lagendijk (59) in zijn huis op Büyükada, een van de Prinseneilanden voor de kust van Istanboel. ,,Officieel heb ik niks gehoord. Geen mailtje, geen brief, niets. Collega's vertelden me dat de gebouwen en de campus zijn gesloten en tot verboden gebied zijn verklaard."

Waarom is de universiteit gesloten?
,,Het is een van de vijftien universiteiten die al op de zwarte lijst stonden, vanwege hun banden met de Gülen-beweging. Het gaat vooral om ondernemers die geld hebben geïnvesteerd in het opzetten van deze academische opleiding en ook geld hebben gegeven aan andere projecten van Gülen. Sommige collega's waren aanhangers van Gülen, velen hadden er niets mee te maken. Aan de faculteit internationale betrekkingen waar ik lesgaf, waren boeken van Gülen zelfs expliciet verboden. Men wilde de indruk vermijden dat de universiteit iets te maken had met Gülen."

Heeft u nog contact met oud-collega's of studenten?
,,De e-mailadressen van de studenten zijn geblokkeerd. Mijn assistent reageert kortaf op mijn sms'jes. Misschien wil hij naar het buitenland om daar te promoveren. Mijn coördinator kan de huur van zijn appartement niet meer betalen en is uit Istanboel vertrokken. Hij woont nu met zijn vrouw en kind bij vrienden in de stad Bursa. Sinds 1 augustus heeft hij geen salaris meer ontvangen. Ik ook niet.

Mijn laatste loonstrookje kreeg ik in juli, terwijl ik in juni nog mijn nieuwe contract heb getekend. Wat mij zo aan het hart gaat, is dat leraren en scholen van de Gülen-beweging nu allemaal worden aangepakt terwijl die, daar ben ik van overtuigd, niets wisten van welke snode plannen ook. Daar worden zij nu allemaal op aangesproken en betalen er een heel hoge prijs voor."

Wat nu?
,,We zitten nog niet op zwart zaad, maar het wordt de komende jaren wel de broekriem aanhalen. Ik heb mijn column niet meer bij dagblad , geen inkomsten meer uit lesgeven. We hebben dit huis vijf jaar geleden gekocht. De hypotheek loopt nog vijf jaar en een andere lening twee jaar. Mijn vrouw heeft pensioen en gaat buitenlandse journalisten helpen die hier werken. Ik ga freelancen. Artikelen maken voor Nederlandse media zoals Vrij Nederland, Met het Oog op Morgen op Radio 1 en de VRT in België. Ik heb net mijn manuscript ingeleverd voor een boek bij uitgeverij Prometheus: Erdogan. Alleenheerser van het nieuwe Turkije.

Dat komt eind oktober uit. Ik hoop dat het goed gaat verkopen. Ik wil hier oud worden. Maar als ik een spreekverbod krijg, moeten we nadenken over wat we gaan doen. De ultieme sanctie zou zijn dat ze me het land uitzetten. Het zou naïef zijn om te denken dat mij dat niet kan overkomen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
70'
3-3
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
2-2
PSVPSV
away logo
home logo De GraafschapGRA
EINDE
5-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
2-0
NAC BredaNAC
away logo