“Ik kan eindelijk een balletje trappen met mijn kleinzoon”

VGZ (PARTNERBIJDRAGE)Arie Derksen is al twintig jaar diabetespatiënt. Maar na jaren van lusteloosheid, toenemend gewicht en stijgend medicijngebruik besloot Arie dat het roer radicaal om moest. En dat lukte.

“Ik startte twintig jaar geleden met tabletten, maar moest na verloop van tijd overstappen op het spuiten van insuline”, vertelt Arie Derksen. “En niet zo’n beetje ook: op een gegeven moment wel 64 eenheden. Dat is ongelooflijk veel, maar alleen dan kon ik nog iets van mijn dag maken.” Met Arie’s stijgende medicatiehoeveelheid kwamen ook vervelende bijwerkingen. “Zo kreeg ik behoorlijk last van maagzuur. Om dat tegen te gaan, slikte ik maagzuurremmers. Maar door al die pillen werd ik vaak midden in de nacht wakker van de pijn. Dat kon niet langer zo doorgaan.”

Grotere gezondheid, minder medicatie

Zijn huisarts en praktijkondersteuner suggereerden het ‘Keer Diabetes2 Om’-programma. Arie toog naar een informatiebijeenkomst en ging weg met een aanmeldingsformulier in zijn handen. Lang aarzelen hoefde hij niet. “88% van de deelnemers kon na twee jaar met minder medicatie toe en waren fitter en gezonder. Dat wilde ik ook. Ik gooide nog vóórdat ik met het programma begon mijn voedings- en bewegingspatroon om.”

Quote

“Ik viel 15 kilo af en voel me een compleet ander mens.”

Teaminspanning

Volledig scherm
Arie Derksen

Arie stortte zich met een gespecialiseerd team op ‘Keer Diabetes2 Om’: een arts, een diëtiste, een diabetesverpleegkundige én een mental coach. “Zij gaven mij veel voorlichting over voeding, lichaamsbeweging en stress. Via kookworkshops leerde ik koolhydraatarme gerechten te bereiden. Via steeds langere rondjes bouwde ik mijn conditie op. Het duurde niet lang voordat ik voelde dat die totaalaanpak zijn vruchten afwierp.” En niet alleen bij Arie: ook zijn 19 medecursisten gingen zienderogen vooruit. “Een man in de groep was gekluisterd aan zijn rolstoel, omdat hij eenvoudigweg te zwaar was om te kunnen lopen. Maar al op de derde terugkomdag was zijn rolstoel weg en liep hij drie kwartier met de rest mee. Ongelooflijk! De steun van andere deelnemers is trouwens doorslaggevend. Iedereen zit wel eens in een dipje, maar door de onderlinge motivatie en band haal je elkaar daar dan weer uit.”

Balletje trappen

Het eindresultaat is opzienbarend. Drie maanden na de start van het programma is Arie gestopt met zijn medicijnen, wel 15 kilo afgevallen en 15 centimeter (!) aan buikomvang kwijt. “Als je me dat van te voren had verteld, had ik je voor gek verklaard. Dit programma veranderde mijn leven. Ik voel me fitter dan ooit. Ik raak niet meer buiten adem van de trap oplopen... of achter mijn kleinzoon aanrennen. Ik kan voor het eerst gewoon een balletje met hem trappen. Dat wil toch elke opa kunnen?”

Vergoeding

Als lid van Diabetesvereniging Nederland en verzekerde van VGZ krijgt Arie zijn deelname aan ‘Keer Diabetes2 Om’ vergoed. Wilt u ook meer grip krijgen op uw diabetes, en op zoek naar meer informatie over deelname en voorwaarden? Ga dan naar onze website via onderstaande link.

Lees meer over Keer Diabetes2 Om >

Diabetesvereniging Nederland (DVN) komt op voor de belangen van alle mensen met diabetes. Goede zorg en voluit leven met diabetes, daar zetten wij ons voor in! Help jij ons mee?