Aangeboden door Stedelijk Museum Schiedam
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm

In de Hoogstraat
Verhalen uit een winkelstraat

Stedelijk Museum SchiedamDe Hoogstraat is een straat vol verhalen. Het is een van de oudste wegen van Schiedam, een winkelstraat, een woonstraat. En bijna precies in het midden ligt het Stedelijk Museum Schiedam. De straat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen na lieten. Deze zomer zet het Stedelijk Museum Schiedam de straat in de spotlights met de tentoonstelling In de Hoogstraat. Verhalen uit een winkelstraat. Bijzonder is dat het publiek de tentoonstelling zelf kan aanvullen met foto’s en andere spullen die aan de Hoogstraat herinneren. Met grote regelmaat worden verhalen en objecten toegevoegd aan de tentoonstelling.

Paard

Volledig scherm

In de tentoonstelling ontmoet je bewoners en ondernemers van nu en vroeger. De straat is een plek van protesten, parades en feesten. Je ging met je liefje naar de Monopole, de voormalige bioscoop tegenover het museum. Nu neem je hem of haar mee naar het museum om kunst te kijken.
Boodschappen kwamen tot de jaren vijftig gewoon bij je thuis, met de handkar, hondenkar of bezorgfiets. Voor groter werk sjokte het paard van Van Gend & Loos door de straat. Het dier stapte binnen bij de bakkerij, waar hij altijd een koekje kreeg. In dat pand koop je al lang geen taartjes meer. Het is nu het kantoor van museumdirecteur Deirdre Carasso.

Collage

Speciaal voor deze tentoonstelling maakte kunstenaar Erik Mattijssen een wandvullende installatie van 7.5 bij 3 meter. Bijna alles wat hij tekende, komt van de Hoogstraat. ‘Het is een collage van alles wat de straat voor mij vertegenwoordigt. Het is een keuze, er is nog veel meer, maar ik wilde in ieder geval dat er veel op te beleven zou zijn. Dat je er lang naar kunt kijken en het kan herkennen.’

Winkels

Zorgen zijn er ook, al gaat er nu bijna elke maand wel een winkel open. Dit jaar kwam er onder andere een plek om te brunchen bij, een winkel voor bier en lp’s, en een kapsalon. Op de tentoonstelling kun je zien dat mensen al eeuwenlang van buiten de stad naar de Hoogstraat komen om een winkel te openen. In de 19e eeuw begon Fries Romke Brinkman een rijwielhandel en Duitse migranten waren kleermaker, bakker of stucadoor.

Volledig scherm

Trapauto

Na een oproep in de lokale media kwam het museum in contact met (oud-) Schiedammers die met hun verhalen en voorwerpen de tentoonstelling completer maakten. Zij deelden foto’s uit privé-albums, maar ook spullen, gekocht in gezichtsbepalende winkels als kinderwinkel De Ooijevaar. Te zien is een trapauto, een mintgroene Renault. De particulier die het uitleent voor de tentoonstelling herinnert zich de markante eigenaar van De Ooijevaar. ‘Hij reed altijd over de Hoogstraat in een cabrio sportwagen, zo een met achterop een rekje voor een koffer.’

Doe mee

Heeft u spullen van de Hoogstraat met dierbare herinneringen die u wil laten zien? Mail voor een afspraak met stadsconservator Merel van der Vaart: merel@stedelijkmuseumschiedam.nl of bel 010 246 3666
Wil je meer weten over de tentoonstelling? Kijk dan op onze website.

Actie voor Schiedammers

Ben jij een Schiedammmer en wil je naar de tentoonstelling in de Hoogstraat? Schiedammers krijgen korting op de entree en betalen € 5,00 voor een toegangskaartje.

‘De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’