Volledig scherm
© anp

IND: Verdachte Syriërs in Nederland

UpdateIn de stroom vluchtelingen uit Syrië zijn ook zeker twintig verdachten van oorlogsmisdaden naar Nederland gekomen. Hoewel ze vuile handen maakten in de burgeroorlog in eigen land, kunnen zij niet worden uitgezet.

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff. © anp

Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Een speciale groep binnen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) deed vorig jaar 170 onderzoeken wegens vermoedens van oorlogsmisdaden, waarvan 60 naar verdachte Syriërs. Uiteindelijk leverde dat de afgelopen 2 jaar tegen twintig personen genoeg bewijs op om vast te stellen dat ze oorlogsmisdadigers zijn.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet zeggen tot welke groep of bij welk leger de verdachten hoorden. Zo kan het gaan om soldaten van het leger van Assad, maar ook om leden van het Vrije Syrische leger. Dat het om IS-strijders gaat, is minder waarschijnlijk. Dijkhoff meldde tot dusver dat er één persoon is aangehouden omdat hij tot die terreurgroep zou hebben behoord.

Of de twintig verdachten executies pleegden, martelden of bijvoorbeeld voor Al-Assads geheime dienst werkten, wil Dijkhoff ook niet zeggen met het oog op privacy.

Uitzetten

Dijkhoff kan de 'foute' Syriërs ondanks hun misdaden niet uitzetten. Internationale verdragen houden dit tegen. Vastzetten kan ook niet, tenzij er voor justitie voldoende bewijzen zijn om hen te vervolgen. Dit blijkt in de praktijk dikwijls onmogelijk, al was het maar door de voortdurende oorlog in Syrië.

Voor de verdachte Syriërs rest een leven in de illegaliteit. Nederland verleent hun geen basisrechten, in de hoop dat ze alsnog het land verlaten.

Machteloos
Nederland staat machteloos tegenover de twintig vermoedelijke oorlogsmisdadigers uit Syrië die in de vluchtelingenstroom zijn meegekomen. Uitzetten is voor Dijkhoff geen optie.

Voor de toch al zwaarbelaste bewindsman is het een volgend slepend hoofdpijndossier. Dijkhoff schrijft vandaag aan de Tweede Kamer dat vorig jaar dertig asielzoekers de zogenoemde 1F-status hebben gekregen, op verdenking van gepleegde oorlogsmisdaden in hun thuisland. Het gaat om personen uit Eritrea, Nigeria, Soedan, Georgië, maar in de meeste gevallen om Syriërs. 

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.

Poll

Sta jij nog achter de boeren na het uit de hand gelopen protest van maandag?

Sta jij nog achter de boeren na het uit de hand gelopen protest van maandag?

  • Ik stond achter het boerenprotest, maar nu niet meer (18%)
  • Ik stond achter het boerenprotest, en nu nog steeds (65%)
  • Ik stond niet achter het boerenprotest, en nu al hélemaal niet meer (16%)
33166 stemmen