De politie doet onderzoek bij een misdrijf.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij een misdrijf. © ANP

Inspectierapport hard over recherche: aanpak georganiseerde misdaad komt niet van de grond

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft in een kritisch rapport hard geoordeeld over het recherchewerk van de politie. De recherche is zo veel capaciteit kwijt aan incidenten dat de aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning amper van de grond komt, stelt de Inspectie. 

Volgens de Inspectie komt een diepgravend onderzoek naar de organisaties achter de zware en georganiseerde misdaad niet van de grond, omdat veel capaciteit nodig is voor overvallen, inbraken of moord. Daarbij blijven opdrachtgevers vaak buiten beeld en worden alleen de zogeheten ‘kleine vissen’ opgespoord. De recherche loopt daardoor te vaak achter incidenten aan en kijkt niet verder dan de directe omgeving. En dat moet anders, oordeelt de inspectie.

Samenwerking

Daarnaast werken de verschillende opsporingseenheden binnen de politie niet goed genoeg samen. En dat was bij de vorming van de Nationale Politie nou juist de bedoeling, stellen de onderzoekers. Die concluderen dat bijvoorbeeld inlichtingendiensten van de politie vaak wel informatie hebben, maar dat die niet altijd terecht komt bij de rechercheonderdelen die werken aan een bepaald onderzoek. Die samenwerking moet beter, is een van de aanbevelingen die de Inspectie doet. Ook ligt hier een taak voor de leiding, die veel meer op samenwerking zou moeten aansturen. 

Verbetering

De Inspectie roept het Openbaar Ministerie en de politie op om in gesprek te gaan en een aantal verbeteringen door te voeren. Daarbij ligt ook een taak voor de Politieacademie. Die zou een opleidingsprogramma op het terrein van de opsporing moeten starten, dat aansluit bij nieuwe ontwikkelingen in de opsporing.

  1. Duitser nieuwe verdachte in verdwijningszaak Madeleine McCann: ‘We gaan ervan uit dat ze dood is’
    video / update

    Duitser nieuwe verdachte in verdwij­nings­zaak Madeleine McCann: ‘We gaan ervan uit dat ze dood is’

    Er is een nieuwe verdachte in de vermissingszaak van Madeleine McCann, het Britse meisje dat in 2007 verdween uit een appartement in Portugal. Het gaat om een 43-jarige Duitser, die voor een verkrachting van een Amerikaanse vrouw in Portugal een celstraf uitzit in Duitsland. ,,We gaan ervan uit dat ze dood is”, zei de Duitse aanklager vanmiddag in een persconferentie.

Poll

Geef jij toestemming om jouw gegevens te delen om corona op te kunnen sporen?

Geef jij toestemming om jouw gegevens te delen om corona op te kunnen sporen?

  • Ja, alles om de verspreiding te voorkomen (33%)
  • Nee, ik vind dat privacygevoelige informatie (47%)
  • Ik twijfel, ik wil er eerst meer over weten (19%)
12369 stemmen