Volledig scherm
© epa

IS wilde duizenden mijnen laten ontploffen bij Palmyra

IS-strijders hebben voordat zij zich terugtrokken uit Palmyra duizenden mijnen begraven. Ze waren van plan die tegelijkertijd af te laten gaan op het moment dat het Syrische leger de stad binnentrok. Dat heeft een Syrische officier in de stad uit de oudheid verteld.

De mijnen, met tot wel 50 kilo explosieven erin, waren geplaatst op de doorgaande wegen en zijstraten en waren aan elkaar gekoppeld zodat ze tegelijkertijd af konden gaan. Het Syrische leger liet er al meer dan 3000 gecontroleerd ontploffen sinds het de stad zondag heroverde. Waarom de IS-strijders de bommen niet lieten ontploffen, vertelde de officier niet.

Palmyra werd vorige week door Syrische regeringstroepen terugveroverd op IS. De terreurgroep had de woestijnstad in mei 2015 ingenomen.

Moskou heeft troepen gestuurd om de mijnen in Palmyra te helpen ontmantelen. Die komen over enkele dagen in de stad aan, zei het Russische ministerie van Defensie volgens Russische zenders.

  1. LIVE | Boeren rijden toch via snelweg Den Haag binnen, meerdere boeren beboet
    Boerenprotest

    LIVE | Boeren rijden toch via snelweg Den Haag binnen, meerdere boeren beboet

    Boeren uit het hele land trekken opnieuw naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Een aantal is gisteravond al met tractor naar Den Haag gereden. De meesten zijn vanochtend vertrokken. Ondanks een oproep van Farmers Defence Force (FDF) om niet over de snelweg met een tractor naar Den Haag te komen, reed een groepje van circa 15 boeren vanochtend vroeg toch met trekkers de A12 op. Volgens de ANWB valt de overlast op de snelwegen vanwege het boerenprotest vooralsnog mee. FDF verwacht circa 6000 boeren met trekkers bij het protest vandaag.