Volledig scherm
Bemanning in de AWACS bekijken op de schermen de fictieve strijd © Pim Ras

Jachtvliegers klaargestoomd voor massale luchtaanvallen

Zo'n zeventig jachtvliegers trainen de komende 2 weken boven de Waddenzee in het vlekkeloos uitvoeren van massale luchtaanvallen. Dat komt niet alleen van pas in de strijd tegen IS, maar is minstens zo belangrijk nu de dreiging aan de oostgrenzen van Europa groeit. Het AD kijkt vanuit een Awacs, een vliegende commandopost, mee tijdens de allereerste take-off.

Volledig scherm
tactical director Dick Roskam © Pim Ras
Volledig scherm
© Pim Ras

Op de eerste verdieping van een betonnen gebouwtje op de NAVO-luchtmachtbasis Geilenkirchen komen ze in alle vroegte samen: de mannen en vrouwen die de komende uren een cruciale schakel  zijn in operatie Frisian Flag. Voor de allerlaatste keer praat de weerman hen bij. Het wordt zonnig, helder weer met kans op een onweersbui, maar dat zal pas na terugkomst zijn. 

Een mooiere aftrap van deze middelgrote NAVO-oefening kunnen deze militairen zich niet wensen. Zonder dat iemand er in de bewoonde wereld iets van merkt zal er deze middag een enorm luchtgevecht en bombardement worden uitgevoerd om een eind te maken aan een oplaaiend conflict in de fictieve regio Nilfgaard. De volksrepubliek en de republiek staan elkaar al langere tijd naar het leven. Maar als de republiek zich steeds agressiever opstelt, voelt de NAVO zich genoodzaakt om in te grijpen. 

Conflict
En dus stijgen er maandagmiddag maar liefst 36 NAVO-jachtvliegers op vanaf vliegbasis Leeuwarden om dit denkbeeldige conflict te beslechten. Duitse Eurofighters zijn van de partij, Britse Tornado's, Franse Mirages, F-16's van de Nederlanders, Polen en Belgen en F-15's van de Amerikanen. 

Vlieger Robert Smit van de Awacs ((Airborne Warning and Control System) is uren voor de operatie al vertrokken vanaf zijn thuisbasis in het Duitse Geilenkirchen, net over de grens bij Heerlen. Hij moet op tijd bij Denemarken zijn waar hij de komende uren rondjes zal vliegen om de jachtvliegers van de NAVO te kunnen voorzien van cruciale informatie. Dankzij de imposante radarschotel van 9 meter doorsnee op de rug van het toestel kunnen ze in een straal van 400 kilometer vriend en vijand in de lucht waarnemen.

Lees meer in het AD van dinsdag of in de digitale krant