‘Je hoeft het niet alleen te doen’
YouzYouz helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die klachten of ernstigere psychische of verslavingsproblemen hebben. Ook behandelen zij hun gezin. De behandeling is zo intensief als nodig en zo kort als mogelijk. YOUZ werkt op poli’s en digitale platforms, maar we biedt ook hoog-specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz), opname en crisisopvang. Youz werkt samen met de jongere, zijn of haar gezin en ieder ander die iets in het herstel kan betekenen.
Charif El-Keiraouani werkt graag met het hele gezin. “Het is erg belangrijk als het hele gezin bij het proces betrokken wordt. Een eetstoornis staat vaak niet op zichzelf maar komt in de plaats van iets anders wat er speelt. Dat heeft een impact op het hele gezin. Ouders of andere gezinsleden kunnen zich schuldig voelen. Door ouders in hun kracht te zetten in informatie te geven wat de eetstoornis precies doet met iemand, zowel psychisch als met het hele gezin, kan veel duidelijkheid geven. Zo kunnen we samen de eetstoornis aanpakken.” Een van de voorbeelden daarvan is de meerdaagse gezins-dagbehandeling speciaal gericht op jongeren met een eetstoornis zoals boulimia of anorexia. “Door met ouders, de jongere en de rest van het gezin samen te eten gaan we ook daadwerkelijk samen aan de slag. Ik mag vaak heel dichtbij komen. Ik geloof in relaties en een systeemgerichte aanpak. Je hoeft het niet alleen te doen.”
Gezinstherapeut Susan Teixeira krijgt veel energie van haar werk. “De mensen met wie ik werk zijn vaak erg slim, maar op de een of andere manier gewoon vastgelopen. Een eetstoornis is erg complex. Vaak zit de werkelijke reden diep verstopt. Ik vind het erg mooi om, samen met het gezin de eetstoornis aan te pakken, maar ook te zoeken naar de werkelijke oorzaak en die te ontrafelen. Kijken hoe je jezelf weer gezond krijgt en hoe je dat blijft. Wat kun je als ouders, boer of zus bijdragen. Het is mooi om te zien als een gezin zich echt openstelt om de eetstoornis met elkaar op te lossen.“
De praktijk in Den Haag is poliklinisch maar we kunnen binnen Youz ook van een klinisch aanbod (in Zeeland) gebruik maken. Daarnaast wordt er veel samengewerkt met andere locaties zoals Rotterdam en Zeeland. In haar praktijk ziet Susan vaak hoger opgeleide jongeren en gezinnen. “Jongeren die enerzijds perfectionistisch zijn, maar vaak ook onzeker. Ouders zijn enorm belangrijk en op vele niveaus nodig. Niet alleen voor emotionele ondersteuning, maar ook als voorbeeld voor de jongeren en als gezinslid wat m.b.t. eten de regie neemt omdat dit het kind op het moment onvoldoende lukt. Tijdens de meergezinsdagbehandeling (MGDB) leren we het gezin een gezond eetpatroon te ontwikkelen en kijken we ook hoe deze ouders de regierol op zich nemen. Gelukkig zie ik veel jongeren weer beter worden, al zijn er ook gevallen waarbij ze de eetstoornis niet los lijken te willen laten.” Tot een leeftijd van 16 jaar ligt de focus meestal op gezinsbehandeling waarvoor we onlangs een cursus afgerond hebben. Vanaf 16 jaar is de behandeling zowel individueel als systeemgericht.
Twijfelt u of u of een van uw gezinsleden een eetstoornis heeft? Neem dan vrijblijvend contact op. “Mensen kunnen altijd bellen voor informatie of om even met elkaar te sparren. Er is altijd ruimte voor een goed gesprek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.