Joegoslavië-tribunaal spreekt Serviër Vojoslav Seselj vrij
UpdateDe Serviër Vojoslav Seselj is donderdag vrijgesproken door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, begaan tijdens de oorlog op de Balkan in de jaren negentig.
Seselj was in de jaren negentig de oprichter van de rechts-nationalistische Servische Radicale Partij. De aanklagers beschuldigden hem ervan etnische groepen tegen elkaar te hebben opgezet, voordat de oorlog uitbrak. De rechters achtten het bewijs ontoereikend. ,,Vojislav Seselj is nu een vrij man'', zei hoofdrechter Jean-Claude Antonetti.
Seselj was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Het tribunaal verleende hem in 2014 toestemming naar Servië terug te keren vanwege zijn slechte gezondheid. Seselj lijdt aan darmkanker.
Hij hield echter wel een persconferentie, waarin hij zei dat dit het enige mogelijke vonnis was. Ook is Seselj van plan zijn eerdere eis om een schadevergoeding nieuw leven in te blazen en het bedrag te verhogen.
Woedend
Seselj hield wel een persconferentie, waarin hij zei dat dit het enige mogelijke vonnis was. Ook is Seselj van plan zijn eerdere eis om een schadevergoeding nieuw leven in te blazen en het bedrag te verhogen.
De premier van Kroatië is woest over het vonnis. ,,Het is een nederlaag voor het Haagse tribunaal en voor de aanklagers'', zei Tihomir Oreskovic tijdens een bezoek aan Vukovar, een stad in het oosten van Kroatië die tijdens de oorlog op de Balkan maanden werd belegerd door Servische paramilitairen.
Karadzic
Vorige week werd de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan volkerenmoord, oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en etnische zuivering. Hij werd veroordeeld tot 40 jaar celstraf.
Het tribunaal achtte de zogeheten 'meester van dood en leven' schuldig aan tien van de elf aanklachten wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en andere oorlogsmisdrijven.
In de periode van 1992 tot 1995 kwamen ongeveer 100.000 mensen in Bosnië-Herzegovina om het leven, onder wie 8000 mannen in de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Meester van leven en dood staat terecht
Als politiek leider van de Bosnische Serviërs beval Radovan Karadzic tijdens de Balkanoorlog in de jaren '90 de moord van duizenden mensen. Donderdag maakt het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag bekend welke straf hij daarvoor krijgt. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Feyenoorders zijn écht overal op de wereld en ze vinden altijd een plekje om de finale te zien
-
Kabinet is vooral alert op apenpokken bij mensen uit geboortejaar 1974 of later: zij zijn niet gevaccineerd
Het kabinet is alert op verdere verspreiding van het apenpokkenvirus, zeker bij mensen van 48 jaar en jonger. Zij zijn vroeger niet ingeënt tegen het pokkenvirus en mogelijk extra vatbaar voor een ernstiger verloop van de infectie. Om zicht te houden op het virus, bestempelt het kabinet de apenpokken als zogenoemde A-ziekte, al klinkt daarop kritiek in de Tweede Kamer.
-
Karadzic schuldig aan Srebrenica: 40 jaar cel
De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is donderdagmiddag door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan volkerenmoord, oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en etnische zuivering. Hij krijgt daarvoor 40 jaar cel. -
Duizenden Serviërs demonstreren tegen celstraf Karadzic
Enkele duizenden Servische ultranationalisten hebben donderdag in Belgrado gedemonstreerd tegen de 40-jarige celstraf voor Radovan Karadzic. Het Joegoslavië-Tribunaal achtte de voormalig opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische republiek eerder op de dag schuldig aan de genocide in Srebrenica juli 1995 en misdaden tegen de menselijkheid. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.