Volledig scherm
Sara Firth, © Twitter

Journaliste neemt ontslag: Wil geen leugens verspreiden voor Poetin

Sara Firth, een Londense journaliste van de Russische televisiezender Russia Today, heeft gisteren haar ontslag aangeboden. Op deze manier wil ze protesteren tegen de manier waarop over de vliegtuigramp in Oekraïne verslag wordt uitgebracht.

Quote

Ik heb vandaag mijn ontslag aangeboden bij Russia Today. Ik heb groot respect voor velen van het team, maar ik kies voor de waarheid.

Sara Firth op Twitter

'Ik heb vandaag mijn ontslag aangeboden bij Russia Today. Ik heb groot respect voor velen van het team, maar ik kies voor de waarheid', schreef Firth gisteren op haar Twitter-account.

De beslissing om bij de nieuwszender te stoppen, viel nadat een blogger één van haar collega's had beschuldigd van het verspreiden van leugens. Hij schreef dat RT-journaliste Polly Boiko 'geld aannam om de leugens van Poetin over de vliegtuigramp te verspreiden'. Boiko antwoordde met de vraag: 'Wat verspreid ik?' Waarop Firth in het gesprek stapt en 'leugens, lieverd' schrijft. 'We werken inderdaad voor Poetin', voegde ze er later aan toe. 'We worden dagelijks gevraagd om de feiten te negeren en de waarheid te verdoezelen. We nemen ons loon aan en in ruil moeten we zwijgen.'

Russia Today verklaarde aan het Franse persbureau Agence France-Presse (AFP) dat Firth 'in een andere soort waarheid gelooft'. 'Wij baseren de waarheid op wat onze verslaggevers ter plaatse met hun eigen ogen zien, niet op wat er 's morgens in de kranten van Londen staat', aldus Anna Belkina, de woordvoerster van Russia Today.  

Niet de eerste keer
In maart nam reeds een andere journaliste van Russia Today ontslag. De Amerikaanse Liz Wahl die vanuit Washington werkte, had live op televisie haar ontslag aangeboden. Ze protesteerde zo tegen de Russische militaire actie op het Oekraïense schiereiland Krim. Wahl vertelde aan de kijkers dat ze 'niet kon werken voor een televisiezender die door de Russische overheid wordt gefinancierd en die de acties van Poetin goedpraat'.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
2-1
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo ADO Den HaagADO
16:45
RKC WaalwijkRKC
away logo