Juist het aanblijven van Grapperhaus beïnvloedt het coronabeleid
CommentaarVoor de geloofwaardigheid van het coronabeleid was het beter geweest als minister Grapperhaus de eer aan zichzelf had gehouden, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
Deemoedig boog minister Grapperhaus gisteravond in de Kamer het hoofd, nadat nieuwe foto’s hadden getoond dat hij zich op zijn inmiddels veelbesproken bruiloft niet aan de coronaregels had gehouden. Hij had zich ‘laten meeslepen’, zei hij. Maar hij rechtte ook de rug en wilde doorgaan als minister.
,,Mijn tekortschieten mag het coronabeleid niet beïnvloeden. Ik zal dat beleid blijven uitdragen.” Heel begrijpelijk voor deze kundige minister, dit voornemen. Heel moeilijk te begrijpen voor de samenleving. Want juist zijn aanblijven beïnvloedt het coronabeleid natuurlijk wél. Namelijk de geloofwaardigheid ervan.
Natuurlijk, het is geen politieke doodzonde die Ferd Grapperhaus hier beging. Een minister is ook maar een mens. Een bruidegom, in dit geval. Alleen, dit is niet een willekeurig mens. Dit is de minister van Justitie, de minister die juist regels moet handhaven. De minister ook die luid en duidelijk heeft laten weten wat hij vindt van anderen die de regels overtreden.
Over privéfeestjes in coronatijd: „Ik zeg het gewoon keihard: dan ben je een stel aso’s.” Over de 1,5 metermaatregel: „Daar doe ik geen concessies in.” Over jongeren die bij elkaar klitten: ,,Je denkt alleen aan jezelf.”
Over zijn eigen gedrag was de minister afgelopen week een stuk minder uitgesproken. Na de publicatie van de eerste foto deed hij het voorkomen alsof het over anderen ging, zelf had hij juist iedereen gemaand afstand te houden. De nieuwe foto's tonen iets anders.
Als dan nu blijkt dat je bij elkaar klitte en je niet aan de 1,5 metermaatregel hebt gehouden op een privéfeestje dat je zelf hebt georganiseerd, hoe geloofwaardig ben je dan nog als hoogste baas van de handhaving? En wat voor invloed heeft zijn aanblijven op al die agenten en boa’s op straat, die met het gedrag van die baas zullen worden geconfronteerd, elke keer als ze iemand op overtreding van de coronaregels aanspreken?
Of op al die burgers die hun bruiloft uitstelden of afschaalden, of die om kleine overtredingen zijn beboet? De hoge handhaver zelf komt weg met een excuus en een gift aan het Rode Kruis. Probeert u het als burger zelf maar eens als u wordt aangehouden op straat.
We hadden gehoopt dat deze kwestie niet te lang zou afleiden van de manier waarop dit kabinet probeert ons door de pandemie heen te loodsen. Dat gaat namelijk best goed. De 1,5 meterregel is een van de pijlers van een zo open mogelijke samenleving, tot een vaccin gevonden is.
Een misstap van een bewindsman? Gekrakeel over een app? Samenzweringstheorieën? Alleen met een helder hoofd kunnen we deze crisis aan. En met een eerlijk gemoed.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
De zomertijd gaat dit weekend in, zo pak je dat aan met kleine kinderen
Dit weekend gaat de zomertijd in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Voor sommige ouders met jonge kinderen een regelrechte nachtmerrie: het zorgvuldig gecreëerde ritme van slaapjes en voedingen raakt volledig in de war. Hoe zorg je dat de schade beperkt blijft? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Met video
Sykje jo wat serieus? Friessprekende tinderaars kunnen elkaar nu makkelijker vinden
Better let as net! Tinderaars kunnen vanaf nu aangeven dat zij Fries spreken. Tinder lanceert een nieuwe functie waarmee je kunt aanduiden welke talen je allemaal spreekt. Hierdoor kunnen leden van de app matchen met provinciegenoten die ook graag in hun eigen taal spreken.Terschelling, Smallingerland, Opsterland, Heerenveen, Vlieland, Tytsjerksteradiel, De Friese Meren, Ooststellingwerf, Leeuwarden, Waadhoeke, Weststellingwerf, Schiermonnikoog, Ameland, Harlingen, Súdwest-Fryslân, Dantumadeel, Noardeast-Fryslân, Achtkarspelen -
video
Grapperhaus mag blijven na rel rond bruiloft, Rutte staat pal achter minister
Ferd Grapperhaus (CDA) hoeft niet te vertrekken als minister van Justitie en Veiligheid, ondanks dat hij en zijn gasten de coronaregels hebben overtreden op zijn eigen bruiloft. Premier Mark Rutte blijft ‘voluit’ achter zijn minister staan.
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
-
-
PREMIUM
Camera in de kinderopvang: ‘Medewerkers weten dat collega’s kunnen meekijken’
Ede -
PREMIUM
Hoe penozevriend Ferry de Kok de paparazzo werd, die Grapperhaus in het nauw bracht
Voor de tweede keer brengt paparazzo Ferry de Kok met zijn foto's een minister van Justitie in het nauw. In zijn vorige leven was het juist andersom en zat het OM achter De Kok aan, die kind aan huis was bij topcriminelen als John Mieremet en Mink Kok.