Kamer, let op uw zaak, maar ook op uw toon
commentaarControleer de ministers, stuur ze weg als het moet, maar brandt ze niet af. Dat helpt niemand, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar na het Kamerdebat met Rutte en De Jonge.
Delen per e-mail
De instemmende reacties stroomden gisteren binnen op de dagelijkse coronarubriek van Frank Poorthuis. Frank schreef dat hij klaar was met alle kritiek op minister De Jonge, die naar de Tweede Kamer moest komen om ,,het allemaal nog eens uit te leggen”. Om zich te laten grillen, weten we inmiddels. ,,Laat premier Rutte en minister De Jonge gewoon hun werk doen in plaats van weer een hele dag te moeten luisteren naar Kamerleden die denken het beter te weten”, schreef een lezer. Eerder al noemde hoogleraar Arjen Boin het zelfs ‘belachelijk’ dat er een coronadebat was, ‘nu elke seconde telt’.
Het is een herkenbaar gevoel. Maar we mogen ons wel blijven realiseren dat bij het werk van een minister hoort dat hij de Kamer informeert, dat hij verantwoording aflegt en het debat aangaat. Andersom hoort het bij het werk van de Kamer, ja ís het de belangrijkste taak van de Kamer, om de regering te controleren. Daar is reden toe: er gaat nogal wat fout. Al is niet duidelijk of dat ligt aan het kabinet of aan de manier waarop Nederland is ingericht: elke beslissing lijkt te worden opgevat als startpunt van overleg. Het vorige debat was alweer drie weken geleden, dus zo vaak hoeven de corona bewindslieden niet te verschijnen. En, beetje flauw misschien, zolang de minister tijd heeft om in All you need is love op te treden...Kortom, de Kamer doet zijn werk.
Alleen die toon... Moet een minister verbaal afgebrand worden? Geert Wilders deed het, maar verbond daaraan tenminste ook een motie van wantrouwen. Wat hem betreft moet De Jonge weg. Helder. De linkse oppositie liet niets heel van de minister, maar vond toch dat hij kon blijven zitten. Dat is vreemd. Tenzij het echt zo cynisch is dat de komende verkiezingen een rol spelen, en lijsttrekkers zich willen profileren. We hebben Klaver, Asscher en Marijnissen gevraagd om in reactie op onze lezersbrieven uit te leggen hoe zij hun parlementaire rol zien, alleen Marijnissen wilde dat wel. Wat ons betreft: het is crisis, controleer de ministers, stuur ze weg als het moet, maar brandt ze niet af. Dat helpt niemand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
The Voice/VIDEO ‘Compleet unieke’ Dani (21) blaast Anouk weg: ‘Gebeurt niet snel’
-
Marco Borsato mist vader meer dan ooit en Claudia geeft OnlyFans een kans
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.
-
Commentaar Laat de arts beslissen over dat laatste ic-bed, niet een dobbelsteen
Artsenorganisaties hebben met grote zorgvuldigheid een draaiboek gemaakt voor het zwarte scenario dat nergens meer vrije ic-bedden zijn. Jammer dat het kabinet dan toch wil loten, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUM
Interview Schiffmacher bundelt tatoeagekunst: Ik heb een zeemanshuid uit 1850 op sterk water
Zijn hele leven lang is tattookoning Henk Schiffmacher druk geweest met het verzamelen van bijzondere topstukken in zijn vakgebied. Een deel van zijn verzamelwoede is nu verschenen in een vuistdik magnum opus. -
Commentaar Het is ongehoord, het is strafbaar, maar Trump doet het een uur lang
Na vier jaar lijkt het te wennen, maar Trumps druk op verkiezingsambtenaren is ongekend en ontluisterend, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.