Luchtfoto van de kernreactor in Petten
Volledig scherm
Luchtfoto van de kernreactor in Petten © anp

Kamer vreest belabberde beveiliging kerncentrales

Bijna de voltallige Tweede Kamer vreest dat onze kerncentrales onvoldoende worden beveiligd tegen terreur. Het kabinet moet, na de gebeurtenissen in België, opheldering geven over de magere bewaking van deze potentiële nucleaire doelwitten.

Quote

Er mag geen enkele twijfel bestaan over de veiligheid van onze kerncentra­les, we moeten daar niet naïef mee omgaan. De terroristi­sche dreiging is reëel.

Carla Dik-Faber, ChristenUnie

Vorige week kraakten Amerikaanse experts in het AD de manier waarop Nederland de kernreactoren in Borssele, Petten en Delft momenteel bewaakt. Beveiligers zouden te licht bewapend zijn en bij een terroristische actie komt veel te laat versterking. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eist opheldering van het kabinet. 

,,Er mag geen enkele twijfel bestaan over de veiligheid van onze kerncentrales, we moeten daar niet naïef mee omgaan," zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. ,,De terroristische dreiging is reëel. Het kabinet moet nu duidelijkheid scheppen over de bewaking en die zo nodig verbeteren." D66 neemt aan dat 'dit signaal vanuit de VS zeer serieus is genomen'.   

Regeringspartijen VVD en PvdA plus het CDA onderschrijven de noodzaak van goede beveiliging, maar willen eerst van het kabinet horen hoe de vlag erbij hangt. ,,Wij hebben altijd gezegd: als extra bewaking nodig is, dan moet het," aldus VVD'er Remco Dijkstra. ,,De wereld is anders dan 2 jaar terug, die bezorgdheid begrijp ik." Hij vindt dat er ook aandacht moet zijn voor de beveiliging van industriële complexen, zoals energiecentrales.

Quote

Er is bijna een echte aanslag voor nodig voordat de beveili­ging wordt opge­schroefd

Barry Madlener, PVV

'Soft targets'
Daar sluit de PVV zich bij aan, die vreest voor aanslagen in de chemiesector, zoals bij Pernis. PVV-Kamerlid Barry Madlener: ,,Wij roepen al jaren dat het kabinet zulke locaties beter moet beschermen, en zich niet alleen mag richten op de 'soft targets' (stations, vliegvelden, winkelcentra)."

,,Nu is er met België een directe aanleiding om kerncentrales als mogelijk doelwit te bestempelen, maar er is bijna een echte aanslag voor nodig voordat de beveiliging wordt opgeschroefd."

Gefilmd
In België werd onlangs een huis van een nucleaire topman gefilmd door vermoedelijke terroristen en moesten medewerkers van een kerncentrale recent hun beveiligingspas afgeven. Inmiddels bewaken militairen de centrales. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei afgelopen week nog op de nucleaire top in Washington: ,,We kunnen ons afvragen wat het volgende doelwit zal zijn. Ik hoor echter meer dan ooit de vrees dat terroristen zullen toeslaan op een kerncentrale." 

CDA en VVD benadrukken dat een besluit over extra beveiliging van kerncentrales niet aan de Tweede Kamer is, maar aan 'professionals', zoals de veiligheidsdiensten en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.