Volledig scherm
© ANP

Kan de RVD anders Arjen Lubach niet inschakelen voor een Bleib zu Hause filmpje?

CommentaarAls we wat vriendelijker tegen toeristen zeggen dat ze even niet welkom zijn, komen ze volgend jaar misschien nog terug, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.

België wil geen Nederlanders meer. Het heeft de grenzen gesloten, op sommige plekken met containers dwars over de weg. Nederland wil geen Belgen en geen Duitsers meer. ,,Bleib zu Hause, restez à la maison!”, luidde de oproep van premier Rutte. En de Waddeneilanden willen geen vastelanders meer. ,,Toeristen, blijf thuis’’, zei burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog. Waar eindigt dit? Den Haag wil geen Brabanders meer? Dat laatste is in de praktijk dit weekend al zo: burgemeester Remkes heeft de parkeerplaatsen bij de stranden gesloten. ,,De stelregel is: als je met de auto moet voor een frisse neus, is het té ver”, zei zijn woordvoerder. Het strand is dus voor Hagenaars en Hagenezen alleen. En mensen uit Zoetermeer met een fiets.

Zonder gekheid, natuurlijk zijn de maatregelen om binnen te blijven en afstand te houden nodig. We hebben als krant niet voor niets vandaag ons logo aangepast. Maar het is de toon die de muziek maakt, en erg mooi klinkt het allemaal niet. Had Rutte, die met zijn collega Merkel toch zo vaak Duits spreekt, niet een iets uitgebreidere boodschap in het Duits kunnen opnemen? Volgend jaar hebben we die Duitse toeristen weer hard nodig. En als er artsen en verpleegster onder zijn, nu ook al: we doen voor Nederlandse coronapatiënten immers een beroep op hún IC bedden.

We kunnen denken, ach wat zou het, die toon? Wij zijn Nederlands en recht voor z’n raap. Dat zal binnenlands best worden gewaardeerd, maar over de grenzen luisteren ze mee. In Zuid-Europa leidde de botheid van minister Hoekstra deze week al tot dreigementen om dan maar geen Nederlandse tulpen meer te kopen. Dan kun je als land daarna een miljard beloven, de schade is gedaan. Jammer, want wij zijn een open economie en hebben Europa harder nodig dan omgekeerd. Kortom, Bleib zu Hause! is een beetje kortaf tegen gezinnen die hier soms al tientallen jaren komen. Misschien kan de RVD anders Arjen Lubach vragen. Een filmpje met Frau Antje die zegt: Wir lieben Sie. Aber leider ist es besser für Ihre und unsere Gesundheit, wenn wir uns eine weile nicht sehen. Wir freuen uns jetzt schon auf nächstes Jahr!

  1. Overlijden politieman Flip maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Overlijden politieman maakt veel los: ‘Ik weet nu dat hij de moordenaar van mijn vader heeft gepakt’

    Honderden steunbetuigingen en laatste groeten kregen Flip (80) en Fransje (74) Raap en hun familie de afgelopen week. Van oude vrienden, oud-collega's en volslagen onbekenden. Het nieuws van hun noodlottige overlijden vorige week maandag door een auto-ongeval in het Brabantse Nuenen maakte heel wat los in de regio en daarbuiten. Het Eindhovens Dagblad, de zusterkrant van het AD, maakte een video-eerbetoon over het echtpaar (zie onderaan dit artikel).