Debby Gerritsen.
Volledig scherm
Debby Gerritsen. © Carin Verbruggen

‘Keren dat ik in onveilige situaties kwam omdat mannen zich opdrongen zijn talrijk’

viva-hoofdredacteurViva-hoofdredacteur Debby Gerritsen schreef een persoonlijke column naar aanleiding van de moord op de 33-jarige Sarah Everard uit Londen. De boodschap van Gerritsen verdient een groter publiek en daarom publiceren wij deze ook hier.

72 reacties

 • Charles Schlebaum

  12 maanden geleden
  Een enkele keer leidt de verkrachting van een vrouw tot arrestatie van de dader. Gewoonlijk laat de politie de vent lopen maar soms wordt het een rechtszaak. De advocaten buitelen dan vechtend over elkaar heen om de dader bij te staan. Zij putten zich dan uit in 'bewijzen' van schuld van de vrouw die door haar gedrag of onthullende kleding 'erom gevraagd' had.
 • Christiane van der Vis

  2 jaar geleden
  Toen ik jong was waren er niet veel buitenlanders in Nederland en de enkel Turk of Italiaan die hierheen was gekomen om te werken was vol respect voor de Nederland vrouw. Als ik lastig gevallen werd waren het altijd Nederland mannen. Een enkele keer een Duitser. Ook toen konden mannen hun handen niet thuis houden en zagen zij vrouwen als gebruiksobject.
 • Redacteur

  2 jaar geleden
  Beste 'ik reageer eigenlijk nooit ergens op', dank je wel dat je die moeite nu wel neemt. Je reactie komt goed van pas in de discussie. Alleen willen we graag je naam erbij. Zo kunnen we een debat voeren met mensen die staan voor wat ze zeggen. Je naam komt erbij te staan als je inlogt. Dat kun je doen door rechts bovenaan op onze site op ‘login’ te klikken. Of in de app via menu inlogt. Hartelijke groet
 • Debby Gerritsen

  2 jaar geleden
  Beste Tjerp, waarschijnlijk bent u nooit overmeesterd door een groter, sterker figuur op een plek waar niemand je kan horen. In de meeste gevallen van seksueel geweld, namelijk 70 procent, ‘bevriest’ het slachtoffer. Dit is een fysieke reactie waarbij het lichaam in overlevingsmodus raakt en op slot gaat. Schoppen, slaan en schreeuwen is dan helaas niet meer mogelijk.
 • Debby Gerritsen

  2 jaar geleden
  Dank voor jullie reacties op mijn column. Gisteren gingen weer honderden mensen de straat op in London om meer veiligheid op straat te eisen. Intimidatie en geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem en heeft niks met huidskleur, immigratie achtergrond, sociale klasse en/of economische klasse te maken. De mannen waarover ik schrijf zijn allemaal hoogopgeleide 'gezonde' Nederlandse mannen.