Kernenergie? Kansenongelijkheid? Basisbeurs? Ga erover in gesprek
Nederland in gesprekMoeten we over op kernergie? Is de basisbeurs klaar voor een comeback? Moeten boeren verplicht worden minder stikstof uit te stoten? Moet de zorgpremie leeftijdsafhankelijk? De Tweede Kamerverkiezingen zijn in aantocht, maar nu we in een langdurende lockdown wat meer op onszelf zijn teruggeworpen, valt het niet mee om met anderen in gesprek te gaan over deze thema’s. Wij willen u daar graag bij helpen.
Delen per e-mail
Nooit was een goed gesprek meer welkom dan nu. We slaan ons grotendeels manmoedig door de lockdown heen, al maandenlang, maar drijven we daarmee ook niet steeds verder uit elkaar? Kloof na kloof ontstaat, het debat op sociale media verliest steeds meer de nuance. Horen we elkaar nog? En is zoveel te bespreken: corona, de avondklok, de groeiende ongelijkheid, de zorg en het klimaat om maar eens paar hele grote thema’s te noemen.
Om het gesprek tussen mensen met verschillende meningen op gang te brengen, lanceerde De Volkskrant in het najaar van 2020 ‘Nederland in gesprek’. Dat werd een overweldigend succes met maar liefst achtduizend aanmeldingen. Dat verdiende opvolging, maar wellicht ook uitbreiding. En dus zocht De Volkskrant de samenwerking met het AD en zeven regionale titels. Om uit te zoeken of we het gesprek weer op gang kunnen brengen.
Doel van het programma is niet om het met elkaar eens te worden, maar om naar elkaar te luisteren, te discussiëren en bruggen te slaan. Een andermans perspectief, beperkingen en ideeën kunnen een mens aan het denken zetten. Want soms is luisteren waardevoller dan praten.
Om een gesprekspartner te vinden met een andere kijk op de wereld, leggen we deelnemers - onder dit artikel - zeven controversiële vragen voor. U geeft daar antwoord op en vervolgens meldt u zich aan voor Nederland in gesprek. U wordt gekoppeld aan iemand bij u in de buurt. Mochten de dan geldende regels het toelaten, dan kunt u elkaar bijvoorbeeld treffen tijdens een wandeling. Zijn de regels nog streng, dan kunt u digitaal met elkaar in gesprek, via de laptop of telefoon.
‘Nederland in gesprek’ bouwt voort op een idee van het Duitse weekblad Die Zeit. Dat brengt al een aantal jaar duizenden Duitsers aan weerszijden van het opiniespectrum bij elkaar onder de noemer ‘Deutschland spricht’. Het project kreeg onder de noemer My Country Talks internationaal navolging, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden, Italië, Frankrijk, Polen en Zwitserland.
Op zondag 14 maart ontmoet u uw gesprekspartner op een locatie die u samen kiest, of digitaal. De inhoud van de gesprekken blijft volledig privé. De inschrijving van Nederland in gesprek loopt van 23 januari tot en met 28 februari.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe evangelist miljoenen Nederlanders waarschuwt voor coronavaccin: ‘Het is een complot uit de hel’
Neem het niet, zegt evangelist Jaap Dieleman uit Zeewolde over het coronavaccin. Het is een ‘opmaat naar het teken van het beest’. Hij verkondigt deze onheilspellende boodschap in een gratis magazine, dat in het hele land op de deurmat ploft. Hij krijgt bijval, maar ook scherpe kritiek uit christelijk Nederland. Wie is deze man die de vaccinatie een ‘complot uit de hel’ noemt? -
D66-leider Kaag na seksistische tweets: ‘Mannen, spreek je uit tegen seksisme’
-
PREMIUM
Boswachter Frank kapot van dood jonge wolvin: ‘Ze was zwanger’
Het beeld van de zaterdagochtend op de N224 tussen Ede en Arnhem doodgereden wolvin staat voorlopig gebrand op het netvlies van Frank Theunissen, boswachter en wolvenexpert van Natuurmonumenten. ,,Ik ben er kapot van, dit is zó verschrikkelijk sneu.” -
Exportgroei China begin 2021 hoogste in 20 jaar
De Chinese export is in de eerste twee maanden van dit jaar met een groei van meer dan 60 procent de hoogste in ruim 20 jaar, zo blijkt zondag uit officiële gegevens. Ook de invoer nam sterk toe als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, die de economie van het land vorig jaar bijna tot stilstand heeft gebracht. -
Coronavirus
LIVE | China wil vaccins leveren aan olympiërs, Recordaantal vaccinaties in de VS
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.