Vlees is bij 70 procent van de Nederlanders het hoofdgerecht
Volledig scherm
PREMIUM
Vlees is bij 70 procent van de Nederlanders het hoofdgerecht © Frank de Roo

Kerstmis 2016: terug naar traditie

KerstdinerWeg met de quinoa-salades en opgepimpte liflafjes. Volgens Nederlands grootste kookgids, Allerhande, schaft de komende kerstpot vooral klassiekers als garnalencocktails en rollades. En o ja: het gourmetstel mag ook afgestoft worden.

Quote

Health staat dit jaar even niet op het menu

Rutger Anema
Rutger Anema
Volledig scherm
Rutger Anema © Albert Heijn

Vier of meer gangen, ingewikkelde amuses, superfoods vermomd als bijgerechten en gepriegel met het afmonteren van sauzen. Zo zag het doorsnee Nederlandse kerstmenu er vijf jaar terug ongeveer uit. Kortom: een stressvolle exercitie die de amateurkok behoorlijk wat hoofdpijn en mislukte creaties opleverde.

Die spanning achter het fornuis willen we niet meer, meldt Rutger Anema, hoofdredacteur van Albert Heijns huisblad Allerhande. ,,We gaan meer dan ooit voor gemak en gezelligheid. Moeilijk gedoe met hippe kookboeken of je voordoen als masterchef blijken passé. En verder zijn we de foodtrends en gezondheidsrages met quinoa en supergras een beetje zat. Hadden we in de vorige feesteditie nog vier quinoa-salades, Kerstmis 2016 is een terugkeer naar traditie, de comeback van klassiekers.''

Zoekopdrachten
Die kennis destilleerden Anema en de 30 mensen tellende ploeg die maanden werkte aan de kersteditie van Allerhande uit de zoekopdrachten op de eigen site. Culinaire monumenten als garnalencocktails (van Hollandse garnalen), carpaccio's, rollades, varkenshaas en de onvermijdelijke chocolademousse werden veruit het meest aangeklikt en gloreren dus in het magazine.

AH's pronkstuk telt dit jaar 220 pagina's met ingrediënten, tips en 68 recepten en verschijnt in een oplage van 2,3 miljoen exemplaren. Vijf miljoen mensen lezen het blad en liefst zes miljoen landgenoten eten één of meerdere aanbevolen gerechten. En daarmee is Allerhande Nederlands meest invloedrijke kookgids tijdens de feestdagen.

Vlees
Anema: ,,We weten uit eigen onderzoek dat 70 procent van de Nederlanders tijdens het kerstdiner vlees als hoofdgerecht serveert. En dat één op de vier gezinnen gaat gourmetten. Verder blijkt dat de meeste koks terugkeren van vier of meer naar slechts drie gangen. Dat betekent niet dat er minder geld wordt uitgegeven aan de boodschappen, het bedrag dat een gezin besteedt aan het kerstmenu stijgt van 85 naar 110 euro. Kortom: wij eten liever drie goede, substantiële gerechten dan een lawine aan liflafjes.