Volledig scherm
Een prostituee op de Bois de Boulogne, in Parijs © REUTERS

Klant van Franse prostituee kan 1.500 euro boete krijgen

Na 2,5 jaar discussie heeft de Franse wetgever woensdag bepaald dat betaalde seks strafbaar is voor de klant.

Volledig scherm
Een Franse prostituee danst uit protest tegen de controversiële wet in de straten van Parijs © AFP

De Franse Tweede Kamer heeft gestemd voor het wetsontwerp, waarmee klanten van prostituees op boetes tot 1500 euro kunnen rekenen als ze worden gesnapt. Gebeurt dat nog eens, dan loopt de boete op tot 3500 euro, melden Franse media.

Klant bestraffen
Frankrijk is het vierde land in Europa dat de klant van prostituees bestraft, na IJsland, Noorwegen en Zweden. De minister voor Familie, Kinderen en Vrouwenrechten, Laurence Rossignol, zei dat het kopen van seks de menselijke waardigheid schaadt.

Tal van prostituees hebben tegen het wetsontwerp betoogd, omdat dit naar verwachting veel klandizie gaat kosten. Bovendien wordt de prostitutie nog verder in de illegaliteit gedrongen, waarmee die in veel opzichten gevaarlijker wordt.

De Duitse regering heeft woensdag ingestemd met een wetsontwerp dat zware straffen stelt op seks met prostituees die dat niet vrijwillig doen. Klanten van prostituees die door hun beroerde situatie worden uitgebuit door mensenhandelaars en souteneurs, kunnen celstraffen van drie maanden tot vijf jaar krijgen. De uitbuiters van de gedwongen prostituees kunnen onder de huidige wetgeving al tien jaar cel krijgen.

Volledig scherm
© AFP
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement