Volledig scherm

KNVB: Meer geweld in amateurvoetbal

De KNVB ziet het aantal incidenten in het amateurvoetbal in de grotere steden weer toenemen. De afgelopen jaren was sprake van een daling, maar die trend wordt dit seizoen waarschijnlijk doorbroken.

Quote

De afgelopen jaren is veel aandacht geweest voor agressie op het veld. Juist nu is het zaak dat we ervoor zorgen dat we niet in slaap worden gesust

Hans van Kastel, KNVB

Afgelopen weekend liet maar weer eens zien dat cijfers ook maar cijfers zijn. Op drie plekken ging het helemaal mis, onder meer tussen de amateurclubs OSV en ZBC'97 uit Zwijndrecht, waar een wedstrijd na 10 minuten in de tweede helft moest worden gestaakt vanwege een vechtpartij.

Een van de spelers moest met rugletsel naar het ziekenhuis en de scheidsrechter kon alleen onder politiebegeleiding veilig het sportcomplex verlaten.

Harde cijfers zijn er nog niet. De bond maakt de definitieve balans pas op aan het eind van het seizoen. Maar een groeiend aantal telefoontjes van clubs die melding maken van excessen, zit de voetbalbond niet lekker. ,,De afgelopen jaren is veel aandacht geweest voor agressie op het veld. Juist nu is het zaak dat we ervoor zorgen dat we niet in slaap worden gesust,'' zegt woordvoerder van de KNVB, Hans van Kastel.

Excessen
Volgens de KNVB daalde het aantal excessen op het veld waarbij verbaal of fysiek geweld is gebruikt de afgelopen jaren flink. Vorig voetbalseizoen waren het er 322. Dat is het laagste niveau sinds 2011, toen ging het nog 485 keer mis. ,,Vooral in de grotere steden lijkt het erop dat de dalende trend van de afgelopen jaren is gestopt. Mogelijk is er zelfs weer een stijging waar te nemen,'' zegt Van Kastel.

Tekenend Secretaris Jo Sandee van de Haagse Scheidsrechters Vereniging noemt de uit de hand gelopen wedstrijd in Zwijndrecht tekenend voor de huidige situatie op de voetbalvelden. ,,Na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuijzen is het een poosje rustig geweest. Maar ik merk er niet veel meer van.''

Lees meer in het AD van dinsdag.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Hoe vaak mag jouw kind z'n schoen zetten?

Hoe vaak mag jouw kind z'n schoen zetten?

  • Eens per week (25%)
  • Paar keer per week (27%)
  • Dagelijks (23%)
  • Niet (25%)
6119 stemmen