Aangeboden door Stichting Citymarketing Amersfoort
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
Henk Stallinga, Heimweh, 2019 © Mike Bink

Koop nu je ‘One Way Ticket to Mars’

Stichting Citymarketing AmersfoortIs wonen op Mars een angstaanjagend idee of juist een prikkelende gedachte? Hoe weerbarstig zijn de condities van de nieuw te ontdekken planeet? Dit kun je allemaal zelf ontdekken bij ‘One Way Ticket to Mars’ in Kunsthal KAdE in Amersfoort. Deze tentoonstelling laat je verschillende aspecten van de reis en het verblijf op Mars ervaren.

Vanaf 21 september verbeeldt Kunsthal KAdE een voorlopig onmogelijke reis. Een tentoonstelling in vier verhaallijnen: het verlangen, de reis, het verblijf en heimwee. Met nieuwe en bestaande werken van kunstenaars, vormgevers, architecten en wetenschappers uit binnen- en buitenland.

Leven op Mars

Mars is de planeet die het dichtst bij de aarde ligt. Al in 1659 bracht Christiaan Huygens de planeet in kaart. In 2011 maakte de in Amersfoort gevestigde organisatie Mars One plannen bekend om een kolonie op Mars te stichten. Binnen korte tijd tekenden duizend gegadigden voor een enkele reis naar Mars. Elon Musk van SpaceX rekent erop dat het mogelijk zal zijn om vanaf 2024 een Mars-basis te bouwen. NASA vraagt zich af of het vanaf 2030 een bemande Mars-missie kan lanceren.

Verbeeldende kunst

Volledig scherm
Luke Jerram, Mars, 2019 © Mike Bink

Waar komt deze zoektocht naar het onbekende vandaan? Kunst leent zich bij uitstek voor het verbeelden van een reis naar een onontdekte bestemming. Voor de tentoonstelling brengen kunstenaars en ontwerpers mogelijke uitkomsten in beeld. Ze kaarten obstakels aan en stellen oplossingen voor.

Volledig scherm
Layla van Ellen (links) en Angelo Vermeulen (rechts), Kunsthal KAdE 2019 © Mike Bink

Verhaallijnen

Volledig scherm
Marsruimte en tijdlijn Govert Schilling © Mike Bink

In vier verhaallijnen ontvouwt zich het verhaal van de reis naar Mars: verlangen, reis, verblijf en heimwee. De nieuwsgierigheid naar het onbekende en het voortdurende verlangen onszelf te overstijgen wordt direct bij binnenkomst aangewakkerd. In de donkere grote zaal, zweeft een lichtgevende, kolossale marsbol met een diameter van 6 meter in de ruimte. Het werk is gemaakt door de Britse kunstenaar Luke Jerram in opdracht van Kunsthal KAdE.
De reis naar Mars duurt op dit moment ongeveer acht maanden. Aan het eind van de tentoonstelling wordt de bezoeker geconfronteerd met het gevoel van heimwee. Kunsthal KAdE vroeg een aantal mensen, van ruimtevaartspecialist tot filosoof, wat ze mee zouden nemen naar Mars om hun heimwee te verminderen.

Wil jij de reis naar Mars ook ervaren? Benieuwd naar de kunstwerken en kunstenaars van deze tentoonstelling? Surf dan naar de website van Kunsthal KAdE. Bekijk hier alles over de tentoonstelling én reis mee naar Mars?  

Volledig scherm
Mike Bink © Tobias Tebbe, Time and again, 2006

‘De journalisten van DPG Media zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’