Volledig scherm
© Thinkstock

Korte rok geen taboe voor Amsterdamse ambtenaren

Vrouwelijke baliemedewerkers in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West mogen in korte rok naar hun werk. Dinsdagavond ontstond ophef nadat de Amsterdamse Ondernemingsraad twitterde dat vrouwelijke ambtenaren geen knielaarzen en korte rokjes of jurkjes meer mogen dragen achter de balie.

De gemeente Amsterdam reageert woensdag op Twitter dat ambtenaren 'professioneel en representatief gekleed' moeten gaan. Deze kledingvoorschriften gelden voor alle ambtenaren in de hele stad, niet alleen in stadsdeel Nieuw-West. Van een verbod op rokjes is echter geen sprake. De gemeente laat in het midden hoe lang de rok precies moet zijn.

De ophef ontstond toen een vrouwelijke manager van het stadsdeel in een e-mail aan vrouwelijke baliemedewerkers had laten weten dat zij geen te korte rokjes en jurkjes of knielaarzen mogen dragen. De chef leek het nodig te vinden wat extra duiding te geven aan wat netjes kleden is. In de mail stond een verbod op rokjes korter dan net boven de knie en ook knielaarzen zouden ongepast zijn. Volgens Het Parool zou de aanleiding voor de mail een incident zijn waarbij een baliemedewerkster een rokje droeg 'zo kort dat de billen zichtbaar waren'.

Rokjesgate
De mail leidde tot een rel op Twitter. Met de hashtag #rokjesgate werd veel kritiek geuit op de kwestie, die werd aangezwengeld door de Centrale Ondernemingsraad (COR). 

De gemeente zegt dat er van een rokjesverbod geen sprake was. ,,De gestuurde mail was niet bedoeld als dreigement of verbod. Evenmin was dit een reactie op klachten van de omgeving. Het was bedoeld als verduidelijking naar aanleiding van een interne discussie.'' 

'Het blijft hier Amsterdam'
Vrouwelijke baliemedewerkers mogen zelf bepalen hoe zij zich kleden, stelt de gemeente. ,,Natuurlijk moeten ambtenaren er representatief uitzien, maar het blijft hier Amsterdam, dus er mag eerder meer dan minder'', zegt wethouder Choho. ,,We gaan hier dan ook absoluut geen regels over afkondigen, medewerkers zijn over het algemeen prima in staat zelf te bepalen wat wel of niet passend is.''

De D66 in Nieuw-West gaat vragen stellen over de 'absurde' kledingvoorschriften. De stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, Achmed Baâdoud, schreef dinsdag op Twitter dat hij hoopte dat hier om een grapje ging. Hij wees erop dat dienstverlening onder stedelijke aansturing valt. Ook riep hij 15 maart spontaan uit tot rokjesdag voor mannen en vrouwen in Nieuw-West.

Volledig scherm
De betreffende mail die naar de afdeling werd gestuurd ©