Volledig scherm
Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van zijn ministerie © ANP

Lange nacht voor PvdA’ers

Kamervoorzitter Khadija Arib staat op nummer 2 van de nieuwe PvdA-lijst. FNV'er Gijs van Dijk komt op 3. Staatssecretaris Sharon Dijksma staat op 4. Dat melden bronnen aan het AD. Andere Kamerleden zitten in zak en as.

Komende nacht is de langste nacht. In het bijzonder voor de PvdA-kamerleden die hun knopen moeten tellen of ze de plek accepteren die de kandidatencommissie voor hen heeft bedacht. Want als de peilingen uitkomen blijven er maar zo’n 15 verkiesbare plekken over op de kandidatenlijst. Hun toekomst hangt dus af van de plek die ze toebedeeld krijgen van de kandidatencommissie.

Ook lijsttrekker Lodewijk Asscher heeft zich volgens partijbronnen nog flink met de lijst bemoeid afgelopen weekend. Zelf wil hij er niets over kwijt.

Verschuivingen
Vandaag zijn de huidige fractieleden gebeld over de plek die ze krijgen, ze moeten morgen zeggen of ze het daarmee eens zijn of zich terugtrekken. Samsom-volgeling PvdA’er Jan Vos liet gisteren al weten zijn politieke carrière te beëindigen, hij vond zijn plek te laag. Over de sfeer in de fractievergadering vanochtend zegt hij dat die best goed was. ,,Het heeft lang geduurd voordat het een team was, maar hoe meer fractieleden opstapten, hoe beter de sfeer werd.’’

Ook het vrij onbekend gebleven PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek besloot gistermiddag plots om te stoppen na de verkiezingen. Andere Kamerleden verschenen dinsdag ongelukkig op het Binnenhof. Eén Kamerlid kon haar tranen nauwelijks verbergen. ,,Iedereen zit er met een bepaald gevoel en dat zie je’’, zegt Kamerlid Loes Ypma.

,,We hebben er in de fractievergadering een moment bij stilgestaan. Het is altijd moeilijk als er een nieuwe lijst wordt opgesteld’’, zegt fractievoorzitter Attje Kuiken, die er verder geen woorden aan vuil wil maken.

Onvrede
Het vertrekkende Kamerlid Angelien Eijsink heeft haar treurende collega’s aangeraden eerst eens een nachtje te slapen, voordat ze zich terugtrekken. Ze herinnert zich Jeroen de Lange en Peter Rehwinkel die bedankten omdat ze meenden dat ze te laag stonden. Die waren echter in de Kamer gekomen als ze hun plek hadden geaccepteerd. ,,De vorige keer stonden we er ook slecht voor, maar haalden we ineens veel meer zetels dan verwacht.’’ Maar zij erkent dat de PvdA er in 2012 als oppositiepartij en met Diederik Samsom als ‘new kid on the block’ beter voorstond dan nu.

Blije gezichten zijn er ook. Financiënspecialist Henk Nijboer kan naar verluidt rekenen op een plek in de top tien. Ook Ahmed Marcouch, Mohammed Mohandis en Loes Ypma zouden op een verkiesbare plek staan. Donderdagochtend maakt de PvdA officieel de kandidatenlijst bekend. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als armste helft wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.