Aangeboden door Experts van Independer
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm

Maagverkleining: van zwaargewicht naar fit boy

December is dé maand van veel snoepen, uitgebreide diners en borrels. Maar ook van het maken van goede voornemens. Afvallen staat hierbij als vanouds bovenaan het lijstje. Sommigen gaat dit redelijk makkelijk af. Maar er is ook een groep waarbij afvalpogingen steevast niet lukken, of maar van korte duur zijn. Voor mensen met ernstige obesitas is er dan soms nog maar één uitweg: een maagverkleining. Hoe verloopt zo’n proces, en heeft dit invloed bij het kiezen van je zorgverzekering? We vroegen het aan ervaringsdeskundige Niels Broeders (31) uit Westmaas.

Welke operatie heb je precies ondergaan en wat was voor jou de reden?

“Er zijn verschillende soorten maagverkleiningen, maar ik heb gekozen voor een sleeve. Hierbij wordt een deel van je maag verwijderd. Dit is nu tweeënhalf jaar geleden. Na de operatie ben ik 75 kilo afgevallen. Voor mij was dit het laatste redmiddel. Vanaf mijn twintigste heb ik meerdere afvalpogingen ondernomen. Eén keer ben ik zelfs 40 kilo afgevallen. Het probleem was dat dit steeds crashdiëten waren. Die dragen niet bij aan een blijvend gezondere leefstijl.”

En hoe ging dit proces in z’n werk?

“Na de aanmelding lag ik zeker niet direct op de operatietafel. Dat duurde toen nog een half jaar. Na een voorlichtingsavond in het ziekenhuis volgden gesprekken met een psycholoog, diëtist, internist, chirurg en een verpleegkundige. Die moesten allemaal los van elkaar groen licht geven voor de operatie. Dat was ook nodig voor mijn zorgverzekering.”

Over je zorgverzekering gesproken … Kreeg je alle kosten vergoed?

“De kosten van de operatie en het hele nazorgtraject gelukkig wel ja. Omdat deze kosten uit de basisverzekering komen, betaal je natuurlijk wel je eigen risico. Het is dus verstandig om zeker in het jaar van je operatie niet voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen!”

Volledig scherm

Waar moeten mensen verder nog op letten?

“Door deze operatie gaat je voeding veel sneller door je maag heen. Omdat je lichaam niet alle voedingsstoffen meer even goed opneemt, heb je voedingssupplementen nodig om tekorten aan te vullen. Die kosten ongeveer 100 euro per jaar en moet je zelf betalen.

Nog belangrijker eigenlijk is de overtollige huid waar je mee te maken krijgt als je voor deze operatie kiest. Dit kun je met een buikwandcorrectie laten herstellen. Maar die krijg je alleen vergoed als je aan hele strenge voorwaarden voldoet. Bij de meeste mensen is dat niet het geval. Zelf betalen (denk aan zo’n 5.000 euro) is dan de enige optie.”

Hoe kijk je nu terug op de beslissing die je 2,5 jaar geleden hebt genomen?

“Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Ondanks dat ik na de operatie zelf nog twee keer onder het mes moest vanwege complicaties. Toen dacht ik wel even ‘wat heb ik gedaan?’ Maar achteraf heb ik zeker geen spijt. Mijn kwaliteit van leven is met sprongen vooruit gegaan. Alles gaat nu zoveel makkelijker.”

Welke tips heb je aan mensen die een maagverkleining overwegen?

• “Maak de beslissing vooral zelf. Laat je niet te veel beïnvloeden door je omgeving.

• Kies een zorgverzekering die samenwerkt met het ziekenhuis van jouw keuze.

• En nogmaals: kies niet voor een verhoogd eigen risico in het jaar van je operatie.”

Benieuwd naar het hele interview met Niels? Lees meer.