Volledig scherm
Verschillende xtc-pillen. De merken worden met tabletteermachines erin geperst. © ANP XTRA

Maffiaonderzoek leidt naar drugslabs van vader en zoon

Ze doken op in een onderzoek tegen de Italiaanse maffia, maar die betrokkenheid kon niet worden bewezen. Wel eiste het Openbaar Ministerie vandaag straffen tot zes jaar tegen een vader en zoon vanwege de productie van xtc en speed.

Zijn vader John (58) zorgde dat hij nauwelijks afgeluisterd kon worden, maar Nick S. (28) was volgens het OM minder voorzichtig aan de telefoon. Zo belde hij met zijn vriendin dat na een testdraai ,,het grote werk kan beginnen.”

Het OM verdenkt John en Nick S. ervan twee synthetische drugslabs te hebben gerund. De politie vond er vorig jaar tabletteermachines, chemicaliën en pillen met daarin de logo’s van Louis Vuitton, Sponge Bob Squarepants en Tesla geperst.

Maffiakopstuk

Vader en zoon doken op in het grote maffiaonderzoek Pollino, dat startte bij twee pizzeria’s in Limburg. Nadat restauranteigenaar Giovanni G. gelinkt kon worden aan maffiosi in Duitsland, België en Italië, werd een internationaal onderzoeksteam gestart. In januari 2018 zag een observatieteam van de politie John en Nick S. samen met een maffiakopstuk in café BLVD in Amstelveen.

Vanaf dat moment werd de familie S. scherper in de gaten gehouden. De politie plakte peilbakens onder hun auto’s, tapte hun telefoons af en ging de heren stelselmatig observeren. Zo kwamen de twee adressen van de drugslabs in beeld: een loods in Velsen en een woning in Amsterdam-Zuidoost.

Pillendraaiers

Nadat bleek dat John en Nick S. geen directe link hebben met de maffiakopstukken van de ‘Ndrangheta, die de politie in het vizier had, werd besloten het onderzoek af te splitsen. Zo konden de drugslabs worden binnengevallen zonder het grotere onderzoek te schaden. Behalve vader en zoon zijn drie andere verdachten opgepakt.

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag zes jaar gevangenisstraf tegen de verdachte pillendraaiers.