Volledig scherm
© Gemeente Engelsbrand

Medaille van verdienste voor SS-moordenaar

Een pijnlijke vergissing van het stadsbestuur van de gemeente Engelsbrand in Duitsland. Afgelopen weekeinde een jaar geleden kreeg de hoogbejaarde 94-jarige Wilhelm Kusterer een onderscheiding opgespeld voor sociale verdiensten in de gemeente. Nu blijkt de man evenwel in Italië bij verstek te zijn veroordeeld tot levenslang wegens massamoord.

De gemeente wist niks van het verleden van de man, verzekert burgemeester Bastian Rosenau. ,,Deze informatie is volledig nieuw voor ons'', aldus de burgervader.

Na ophef ook uit Italië, waar Kusterer zou hebben deelgenomen aan de moord op meer dan achthonderd burgers in 1944, is het aan de gemeenteraad om te beslissen of de onderscheiding wordt ingetrokken.Ook justitie in Duitsland gaat sinds 2013 de gangen na de van de gewezen SS-onderofficier.

Leden van de Italiaans-Duitse groep van parlementariërs reageerden ontzet op de onthulling. ,,Juist in deze tijd van opvlammend rechts-populisme in Europa'', is het pijnlijk dat een oorlogsmisdadiger een dergelijke onderscheiding krijgt. ,,De massamoord van Marzabotto was de ergste oorlogmisdaad op Italiaanse bodem in de Tweede Wereldoorlog'', aldus voorzitter Laura Garavini van de parlementaire groep.

Live Voetbal

home logo Fortuna SittardFOR
13'
0-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo PSVPSV
16:45
ADO Den HaagADO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
EINDE
1-1
Willem IIWIL
away logo