Volledig scherm
Bommenmaker Najim Laachraoui wordt gezien als hoofdverdachte van de bomaanslagen dinsdagochtend in Brussel. © ANP (Photoshop)

Media: Bommenmaker Najim Laachraoui hoofdverdachte

Daags na de arrestatie van Salah Abdeslam werd Najim Laachraoui in de Vlaamse media al uitgeroepen tot 'de nieuwe staatsvijand'. Dat de uit Schaarbeek afkomstige ex-Syriëganger te boek staat als de bommenmaker van de terreurgroep en een goede vriend is van Abdeslam maakt hem extra gevaarlijk.

Volledig scherm
© EPA

De bomaanslagen van dinsdagochtend op het Brusselse vliegveld Zaventem vallen binnen de specialiteit van de 24-jarige Laachraoui die al sinds 4 december wordt gezocht. Laachraoui stond eerder bij de Europese antiterreurbrigades bekend onder zijn valse naam 'Soufiane Kayal'.

Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken, maar DNA van hem werd aangetroffen op een vluchtadres van de terreurgroep in Auvelais en in een flat in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek. Ook werden daar sporen van Salah Abdeslam en resten van explosieven gevonden. Er zijn veel aanwijzingen dat de bommen die werden gebruikt bij de recente aanslagen in Parijs (130 doden) ook waren gefabriceerd door Laachraoui. 

De vader van Najim Laachraoui meldde dinsdagochtend in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad dat hij al drie jaar geen contact meer heeft gehad met zijn zoon. ,,Ik kan enkel melden dat ik onlangs een verklaring bij de politie heb afgelegd'', aldus de vader.

Volledig scherm
© AP

Jihadisten
Laachraoui vertrok dus naar Syrië om te strijden aan de zijde van de jihadisten van Islamitische Staat (IS). Waarschijnlijk keerde hij in september 2015 terug naar Europa.  Op 9 september, twee maanden voor de aanslagen in Parijs, werd Salah Abdeslam gecontroleerd aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk, nadat hij twee mannen was gaan ophalen in Boedapest. Bij hem waren Laachraoui, toen nog bekend als Soufiane Kayal, en Mohammed Belkaid, toen nog bekend met de naam Samir Bouzid. Die laatste kwam afgelopen dinsdag om het leven bij een vuurgevecht met de politie in Vorst. Beide mannen kregen van Abdeslam een vervalst paspoort, waarmee ze gecontroleerd werden.

Laachraoui kon worden geïdentificeerd omdat er in Auvelais en Schaarbeek  DNA werd teruggevonden. Met de valse naam Soufiane Kayal was het onderduikadres in Auvelais gehuurd, terwijl de valse identiteitskaart van Samir Bouzid op 17 november, 4 dagen na de aanslagen, om 18 uur in het Brusselse gebruikt werd om met Western Union 750 euro over te maken aan Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud. Abaaoud en Ait Boulahcen stierven bij de politie-operatie in Saint-Denis.

Opsporingsbericht
Het opsporingsbericht voor Laachraoui is het tweede dat nu loopt naar de aanslagen in Parijs. Ook Mohamed Abrini, die met Abdeslam gefilmd werd in een Frans tankstation twee dagen voor de aanslagen, wordt nog gezocht.