Volledig scherm
© anp

Meerderheid Tweede Kamer ziet 'nieuwe' trouwen zitten

Trouwen in totale gemeenschap van goederen ligt straks niet meer zo voor de hand als nu. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat trouwen in 'beperkte' gemeenschap van goederen de nieuwe standaard moet worden. Een grote meerderheid van de Kamer stemde dinsdag in met een plan daarvoor van VVD, PvdA en D66 .

Een bruid en bruidegom op hun huwelijksdag.
Volledig scherm
Een bruid en bruidegom op hun huwelijksdag. © anp

Door de wijziging blijven vermogen en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd na scheiding automatisch bij de oorspronkelijke eigenaar. Ook van erfenissen en giften moet de huwelijkspartner niet zomaar kunnen meeprofiteren.

Nederland is een van de weinige landen waar nu nog in algehele gemeenschap van goederen wordt getrouwd als het bruidspaar het niet op een andere manier heeft geregeld.

Afwijkend
CDA en de kleine christelijke partijen zijn tegen de nieuwe opzet. Zij vinden dat stellen twee gelijkwaardige mogelijkheden moeten krijgen om uit te kiezen: algehele gemeenschap van goederen of de beperktere waar de Kamermeerderheid nu voor kiest. Het een is dan niet 'afwijkend' van het andere en mag daarom ook geen extra notariskosten opleveren.

De voorstanders voorzien juist minder problemen na een echtscheiding. De wetgeving stamt uit 1838 en is aan vernieuwing toe, vinden ze. Naast Nederland trouwen mensen alleen nog in Suriname en Zuid-Afrika standaard in algehele gemeenschap van goederen.

Eerder riep een wetsvoorstel om voortaan niet meer automatisch in gemeenschap van goederen te trouwen felle weerstand op. Daarop werd het voorstel gewijzigd naar trouwen in een 'beperkte' gemeenschap van goederen.

  1. LIVE | Brazilië telt voor het eerst meer doden op één dag dan de VS en de theaters blijven voorlopig dicht

    LIVE | Brazilië telt voor het eerst meer doden op één dag dan de VS en de theaters blijven voorlopig dicht

    De Verenigde Staten staan niet langer bovenaan de lijst met de meeste coronadoden op één dag. In Brazilië overleden in de afgelopen 24 uur bijna 200 mensen meer dan in de VS. En volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls hebben mensen zelf de verantwoordelijkheid om zich aan de coronaregels te houden, ook als volgende week de terrassen weer opengaan. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.