Volledig scherm
© AP

Meeste Russische gevechts-vliegtuigen weg uit Syrië

Rusland heeft het grootste deel van zijn gevechtsvliegtuigen uit Syrië teruggehaald. Dat meldde het Amerikaanse leger vrijdag, eraan toevoegend dat Rusland afgelopen week geen luchtaanvallen in het noorden van Syrië heeft uitgevoerd.

,,Ze hebben nog helikopters en enkele transportvliegtuigen. Maar wat we hebben gezien is dat de meerderheid van de Russische gevechtsvliegtuigen Syrië heeft verlaten'', zei kolonel Patrick Ryder, een woordvoerder van het Amerikaanse leger tegen verslaggevers.

Ryder vertelde verder dat Russische straaljagers meerdere aanvalsmissies hebben uitgevoerd in het zuiden van Syrië, nabij Palmyra, om steun te geven aan het regime in de hoofdstad Damascus.

Verminderen
De Russische president Vladimir Poetin kondigde afgelopen week plotseling aan het grootste deel van zijn strijdkrachten in Syrië terug te trekken. Assad liet kort daarna weten dat is besloten 'de Russische militaire aanwezigheid in het Syrische luchtruim te verminderen'.

Maar, zei hij, 'Rusland blijft Syrië steunen in de strijd tegen terrorisme'. Het Kremlin benadrukte woensdag nog maar eens dat de positie van de Syrische president Assad niet wordt verzwakt door de terugtrekking.

Een woordvoerder van de Syrische oppositie zei in een reactie 'dat het vredesoverleg een positieve impuls krijgt als het Russische plan serieus is'. Terugtrekking van de Russen betekent volgens hem dat Assad onder veel meer druk komt om te veranderen.