Volledig scherm
© anp

Met gehackte tablet kan gevangene vrijuit internetten

Voor sommige hackers wordt het kinderspel om tablets voor gevangenen te kraken. Dat gedetineerden daardoor ongeoorloofd contact leggen met de buitenwereld, valt niet te voorkomen. Daarvoor waarschuwen ict-deskundigen.

Quote

De risico's zijn groot. Er zijn bijna altijd manieren om de beveili­ging te omzeilen.

Ict-deskundige Hegt
Volledig scherm
© anp

Een veroordeelde drugsdealer die - vanuit zijn cel - gewoon doorgaat met zijn criminele handel en wandel? Dat gebeurt nu al, met telefoons die een gevangenis in worden gesmokkeld. Maar als iedere gedetineerde straks een tablet krijgt, wordt het voor criminelen nóg makkelijker om contact te houden met de buitenwereld.

,,Gevangenen zullen alles uit de kast trekken om de tablets te kraken," zegt Stan Hegt, professioneel hacker en ict-consultant bij Outflank. ,,Daarbij is niet alleen de tablet zelf het doelwit, maar het hele ict-landschap in een gevangenis. De digitale bibliotheek, het systeem voor e-learning: alles is met de tablet verbonden en kan beveiligingslekken bevatten."

Ict-deskundigen zijn kritisch over het plan om gedetineerden in Nederland vanaf volgend jaar een tablet te geven. ,,De risico's zijn groot," zegt Hegt. ,,Er zijn bijna altijd manieren om de beveiliging te omzeilen."

Vrij surfen
Zo is het mogelijk om websites te bereiken die eigenlijk 'verboden terrein' zijn. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie kunnen gevangenen via een tablet straks alleen goedgekeurde internetpagina's bezoeken. ,,Maar daar kunnen ook sites tussen zitten die minder goed zijn beveiligd. Via die sites kunnen hackers een open verbinding creëren, waardoor een gevangene tóch vrij kan surfen op het internet."

Ook is het mogelijk voor helpers van gedetineerden om buiten de gevangenismuur een wifi-hotspot te installeren, waarmee in de cel verbinding gemaakt kan worden. ,,Vergeet niet dat er steeds meer internetcriminelen in de gevangenis zitten. Voor hen wordt het een uitdaging om zo'n tablet te kraken."

Trucs
Waterdichte beveiliging bestaat niet, zegt directeur Ronald Prins van computerbeveiligingsbedrijf Fox-IT. ,,Het lukt altijd wel om er doorheen te komen. Bij gevangenissen zal dat niet anders zijn."

Gedetineerden kunnen via hun tablet boeken, tijdschriften en kranten lezen. ,,Op de website van een krant kun je vaak reageren op artikelen. Dat is natuurlijk een ideale mogelijkheid voor gedetineerden om te communiceren met de buitenwereld. Met dit soort trucs moet je ook rekening houden."