Volledig scherm
Hans Nijenhuis. © Joost Hoving

Met zulke vrienden heeft Zwarte Piet geen vijanden meer nodig

CommentaarMisschien is Zwarte Piet niet racistisch, maar de uitingen van sommige mensen die hem het luidst verdedigen zijn dat wel.

Voor veel mensen die AD lezen staat – of stond – Zwarte Piet voor gezelligheid. Voor een traditie die onlosmakelijk hoort bij de gelukkige momenten van onze jeugd. Dus toen een vrij kleine actiegroep met de naam Kick Out Zwarte Piet zo’n zeven jaar geleden begon over racisme voelden we ons vals beschuldigd. We waren toch geen racisten? In de jaren daarna werd dat: Zwarte Piet is in elk geval niet racistisch bedoeld. En vervolgens voor de één: Zwarte Piet is niet racistisch bedoeld, maar misschien moeten we hem toch een beetje aanpassen. En voor de ander: Tradities zijn juist om te koesteren, niet om aan te passen. Er verandert al zoveel.

De traditie om heksen te verbranden hebben we afgeschaft. De viering van religieuze feesten als Kerst, Pasen en Pinksteren (wat vieren we bij dat laatste ook alweer?) hebben we aangepast. Niet onder druk van een actiegroep of van andere religies, maar door onze eigen ontkerkelijking en de drang om die vrije dagen door te brengen zoals we zelf willen. Dus zou je zeggen: het geleidelijk aanpassen van het Sinterklaasfeest hoeft toch ook geen enorm probleem te zijn? Naar goed Nederlands gebruik komen we de ander een beetje tegemoet. Omdat sommigen aanstoot nemen aan het zwarte van Piet en omdat het de kinderen toch niet uitmaakt. Daar hebben velen geen probleem mee. Maar racisme? Nee, dat voelen de meeste mensen juist niet.

En toen kwam dit weekend. Het waren niet de Kick Out Zwarte Piet activisten die voor onrust zorgden, maar de mensen die hen belaagden. Een zwarte voetballer van Excelsior werd door supporters van FC Den Bosch uitgescholden voor, zoals hij het zelf netjes formuleerde, ‘ k-neger, k-zwarte, k-katoenplukker’. Toen hij huilend van het veld liep zong de fanatieke aanhang ‘Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet’ en werd een spandoek met ‘I love Zwarte Piet’ getoond. De trainer van FC Den Bosch noemde de speler ‘een zielig mannetje’. De club had alleen maar ‘kraaiengeluiden’ gehoord, een traditie daar in het stadion. En zo werd Zwarte Piet alsnog racisme. De reacties zijn inmiddels aangepast. Maar als Zwarte Piet over twee jaar is verdwenen, ligt dat ook aan de mensen die het hardst roepen hem te verdedigen. Met zulke vrienden heeft Zwarte Piet geen vijanden meer nodig.