Volledig scherm
Mikayla © Instagram

Mikayla (22) met Down scoort bij reguliere missverkiezing

De 22-jarige Mikayla Holmgren, een Amerikaanse vrouw met het Downsyndroom, heeft hoge ogen gegooid tijdens een reguliere missverkiezing in de staat Minnesota. Holmgren is de eerste verstandelijk beperkte vrouw die in de VS mocht meedoen aan een schoonheidsverkiezing voor dames zonder verstandelijke beperkingen.

Mikayla won de missverkiezing niet, maar kreeg wel twee eervolle vermeldingen voor haar deelname: een prijs voor de beste persoonlijkheid en nog een voor haar uitmuntende podiumpresentatie. Holmgren nam de onderscheidingen met een grote grijns in ontvangst en heeft volgens Amerikaanse media de smaak goed te pakken. Zij en haar ouders hebben al aangekondigd dat Mikayla zich hoe dan ook gaat inschrijven voor de landelijke Miss USA-verkiezing. Of ze daadwerkelijk aan die wedstrijd mag meedoen is nog onduidelijk. De Miss Minnesota-verkiezing is een officieel onderdeel van de landelijke wedstrijd.

Mikayla Holmgren vertelde na afloop van de Miss Minnesota-verkiezing dat ze 'in shock en in tranen' was toen ze hoorde dat ze de twee prijzen in de wacht had gesleept. ,,Ik ben opgeklommen van een missverkiezing voor mensen met een handicap tot deelneemster aan een echte verkiezing. Dat is fantastisch en ook wel een beetje te gek voor woorden.'' 

Volgens Holmgren was haar deelname aan de verkiezing 'gigantisch veel werk'. Niet alleen op het uiterlijke vlak. ,,Mijn moeder en ik hebben alle gesprekjes en loopjes lang geoefend. En we hebben natuurlijk uitgebreid geshopt voor mooie kleding'', zo liet ze na afloop weten met een misstiara op het hoofd. Ze verscheen uiteindelijk in een oogverblindende japon, een grote bos krullen en fraaie visagie op het strijdtoneel. 

Smeken

Mikayla werd voor de wedstrijd opgegeven door haar moeder, nadat ze in 2015 met vlag en wimpel Minnesota Miss Amazing won: een missverkiezing voor vrouwen met een handicap.  Volgens Holmgren heeft ze haar moeder vervolgens dagenlang gesmeekt om mee te mogen doen aan een echte verkiezing. Sandi Holmgren, de moeder, schreef haar dochter met een slag om de arm in. ,,Ik wachtte eigenlijk op een afwijzing, maar uiteindelijk bleek dat Mikayla daadwerkelijk mee mocht doen'', aldus de trotse moeder. 

Van haar mag Mikayla op termijn best meedoen aan de nationale en desnoods nog weer later een internationale strijd. ,,Ik probeer haar wel voor te bereiden op eventuele teleurstellingen. Veel zorgen maak ik me daar overigens niet over. Volgens mij weet Mikayla exact waar ze mee bezig is.'' Mikayla zelf heeft nu al zin in meer. ,,Ik was gewoon toe aan een nog grotere uitdaging en ik vind het gewoon leuk om mezelf te laten zien aan de wereld. Ook belangrijk: benadrukken dat ik als vrouw met Down, net als 'normale' mensen, veel in het leven kan bereiken'',  aldus Mikayla Holmgren. 

In het dagelijkse leven volgt ze een opleiding  aan een universitair instituut voor mensen met beperkingen. Als komende missverkiezingen niet te veel tijd kosten, hoopt ze daar in 2018 haar diploma in ontvangst te nemen. Naast haar studie is Mikayla ook nog danseres en ambassadeur van Best Buddies: een non-profitorganisatie in Amerika die relaties en levensvaardigheden stimuleert voor mensen met intellectuele en ontwikkelingsstoornissen. De Miss Minnesota-verkiezing werd uiteindelijk gewonnen door de 23-jarige advocate in opleiding Brianna Drevlow.