Miljoenen vrouwen wereldwijd demonstreren tegen Trump

VideoWereldwijd wordt vandaag op ongeveer 670 plekken gelopen voor vrouwenrechten. De aanleiding is de inauguratie van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten. De rechten van vrouwen en andere minderheden lopen volgens de initiatiefnemers gevaar met hem aan het roer. Massaal delen mensen hun wensen voor vrouwen op social media onder de hashtag #whyimarch.

Het initiatief kwam na de overwinning van president Trump op 8 november. Met Trump als leider van de vrije wereld zouden de rechten van vrouwen, de LHBT-gemeenschap, gehandicapten en minderheden zoals Mexicanen, moslims en Afro-Amerikanen in het geding komen. Zo wil hij de financiering van Planned Parenthood, waar vrouwen hun anticonceptie kunnen halen en abortus kunnen plegen, intrekken. Illegale bewoners van de Verenigde Staten, die veelal uit Mexico of andere landen uit Midden-Amerika komen, wil hij terugsturen naar het land van herkomst.

,,De taal van de afgelopen verkiezing heeft ons beledigd, gedemoniseerd en bedreigd – immigranten met alle statussen, moslims en zij met andere geloven, mensen die zich identificeren als LHBT, Indianen, zwarte en donkere mensen, mensen met een beperking, slachtoffers van seksueel geweld – en onze gemeenschappen hebben pijn en zijn bang. We zijn geconfronteerd met de vraag hoe we de nationale en internationale bezorgdheden en angsten kunnen aangaan,” schrijft de organisatie, die de mars in Washington DC organiseert, op hun website.

Trump zelf kon een deel van de mensen zien vanuit zijn limousine. Hij was onderweg terug naar het Witte Huis na een kerkdienst toen hij langs verschillende groepen protestanten reed. Toen hij over een kruising reed, begonnen andere auto's te toeteren. 

Verenigde Staten

Honderdduizenden mensen zijn in diverse steden in de VS de straat op gegaan om te demonstreren tegen de vrijdag beëdigde president Donald Trump. Beelden op Amerikaanse media toonden grote massa's mensen in metropolen als Boston, Chicago en Washington. 

In Chicago kwamen zelfs zoveel mensen opdagen dat de organisatoren hun plannen moesten afgelasten. Ze wilden door het centrum van de stad gaan lopen, maar gaan nu protesteren langs de rand van het meer in de stad. Volgens schattingen zijn er 150.000 mensen komen opdagen.

Washington

Volledig scherm
Een vrouw vandaag bij de mars in Sydney, Australië © AFP

In Washington zorgden de protesten voor flink wat problemen met het openbaar vervoer. Grote groepen vrouwen reisden vandaag met de bus, trein of auto naar de hoofdstad. De toestroom van mensen was zo groot dat zeker één metrostation tijdelijk moest worden gesloten voor nieuwe passagiers.

Het vervoersbedrijf achter de metro had aan het einde van de ochtend al zo'n 275.000 reizen geteld: 82.000 meer dan vrijdag op hetzelfde tijdstip, toen Trump in de stad werd beëdigd tot president. Passagiers werden gewaarschuwd voor vertragingen vanwege ,,de extreem grote groepen mensen''.

Veel deelnemers aan de protestacties droegen roze mutsen en andere hoofddeksels. Zij werden toegesproken door onder anderen enkele prominenten als popster Madonna, actrices Scarlett Johansson en Ashley Judd en regisseur Michael Moore.

Nederland

Volledig scherm
In Australië en Nieuw-Zeeland zijn de eerste marsen al van start gegaan © AFP

In Nederland kwamen op het Museumplein in Amsterdam ongeveer 3000 mensen bij elkaar. Er werd gezongen en de sfeer was volgens de organisatie heel gemoedelijk. Ook in Den Haag verzamelen zich enkele honderden mensen voor eenzelfde bijeenkomst. Opvallend genoeg deden er ook veel mannen mee aan de marsen. ,,Wij zeggen NEE tegen haat en JA tegen gelijke rechten en gelijke behandeling voor vrouwen, voor de LGBTQ-gemeenschap, voor religieuze en etnische minderheden en voor mensen met een beperking.”

Onder meer in Parijs, Rome, Wenen en Genève gingen andere Europese vrouwen de straat op. In Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland waren ook protesten met duizenden vrouwen. De grootste protesttocht zal naar verwachting plaatsvinden in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Daar worden honderdduizenden mensen verwacht. ,,Iedereen die zich kan vinden in de missie is welkom”, laten de verschillende initiatiefnemers overal ter wereld weten.