Volledig scherm
© ANP

'Minder stembureaus drempel voor kiezer'

De fractie van Onafhankelijk Delft (OD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Delftse college over het verminderen van stembureaus voor het referendum op 6 april over Oekraïne.

'Minder stembureaus zijn een extra drempel om te gaan stemmen, omdat het burgers meer tijd en moeite gaat kosten,' zo stelt OD-raadslid Jan Peter de Wit.

Eerder maakte de gemeente bekend dat het aantal stembureaus voor het referendum is teruggebracht van 48 naar 36 plekken. OD wil onder andere van het college weten 'wat bij het referendum de geplande gemiddelde loopafstand voor een burger is naar het stembureau'. Ook maakt de partij zich ongerust over 'de maximale loopafstand van een Delftse burger naar het verst gelegen stembureau'.

Verkiezingskoorts
'Als de afstand meer dan 400 meter is, kunnen Wmo-geïndiceerden die slecht ter been zijn, hun kosten van de Regiotaxi vergoed krijgen,' zo vraagt Pan Peter de Wit zich ook af. Zijn partij benadrukt dat er 'bij een referendum veel minder verkiezingskoorts heerst omdat enkel één vraag wordt gesteld'. Volgens OD is het voor een goed opkomstpercentage belangrijk om 'minimaal zoveel stembureaus te hebben als bij landelijke verkiezingen', en om 'het voor de kiezers zo aantrekkelijk mogelijk te maken om te stemmen'.