Volledig scherm
De Australische marine assisteert bij de evacuatie van toeristen die ingesloten zijn door de bosbranden in het zuidoosten van het land. © AFP

Moeder Aarde stuurt een S.O.S. Kan er misschien nog één goed voornemen bij?

CommentaarIn de lijstjes met goede voornemens en gebeurtenissen om naar uit te kijken ontbreekt nog te vaak de grootste kwestie van onze tijd.

Terwijl wij ons verheugen op het Songfestival, het EK Voetbal en de Olympische Spelen, terwijl we ons opmaken voor een ongetwijfeld harde campagne voor de Amerikaanse verkiezingen, terwijl we uitkijken naar ons loonstrookje om te zien of wij er in 2020 ook iets op vooruitgaan, terwijl we bespreken of we nou echt minder gaan drinken en meer bewegen, terwijl van alles ons opwindt, ergert of pleziert, stuurt Moeder Aarde ons noodsignalen.

De Australische staat New South Wales heeft met ingang van vandaag de noodtoestand afgekondigd vanwege de zich almaar uitbreidende bosbranden. Maar liefst 480 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen zijn de afgelopen weken al omgekomen door de aanhoudende branden, zo becijferden onderzoekers van de Universiteit van Sydney. Meer dan 3,4 miljoen hectaren bossen zijn in vlammen opgegaan. Nu moeten tienduizenden vakantiegangers maken dat ze de populaire badplaatsen in het zuidoosten van het land verlaten. Komend weekend worden opnieuw temperaturen van boven de 40 graden verwacht en een harde wind. Transportminister Andrew Constance van de Australische deelstaat: ,,Iedereen moet weg. We krijgen zaterdag een ergere dag dan we tot nog toe hebben meegemaakt.''

Vijfduizend kilometer verderop staan delen van Jakarta juist onder water als gevolg van hevige regenbuien Het hoogwater dat de Indonesische hoofdstad tijdens de jaarwisseling trof, heeft al zeker 43 mensen het leven gekost. In en rond de Indonesische hoofdstad wonen zo'n 30 miljoen mensen. De stad zinkt weg en kampt al tijden met overstromingen. Volgens het  meteorologisch instituut van Indonesië was de regenval rond Oud en Nieuw een van de zwaarste sinds de metingen begonnen in 1866. Klimaatverandering draagt aan die extreme weersomstandigheden bij, aldus het instituut. De regering heeft plannen om elders een nieuwe hoofdstad te bouwen.

Moskou intussen beleeft de zachtste winter in 140 jaar. De Russische hoofdstad houdt in december en januari altijd leuke winterfestiviteiten, als het gemiddeld -9 graden is, met uitschieters naar -20. Nu is het al weken 6 tot 8 graden bóven nul. De gemeente probeert met aanvoer van ijsschraapsel van ijsbanen elders in de stad rond het Rode Plein nog een winterse sfeer te creëren.

Aan het lijstje minder alcohol drinken, meer bewegen en meer aandacht voor onze dierbaren mag best worden toegevoegd: zorgen dat er voor die dierbaren nog een wereld overblijft. Ieder van ons kan zich inzetten om de extreme klimaatveranderingen binnen de perken te houden. Ja, ieder kan een steentje bijdragen, hoe klein ook.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
20'
1-0
SpakenburgSPA
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
21'
0-1
Willem IIWIL
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
0-2
VitesseVIT
away logo