Volledig scherm
Semir Osmanagic bij de bol die hij heeft gevonden. © Semir Osmanagic

Mysterieuze bol in Bosnisch bos verdeelt experts

Is het de oudste stenen bol ooit door mensenhanden gemaakt, zoals de Bosnische archeoloog Semir Osmanagic stelt? Of is de gigantische bol die in de bossen van Bosnië gevonden is simpelweg een verhard stuk grond, gevormd door de natuur? De meningen zijn verdeeld.

Volledig scherm
Semir Osmanagic bij de 'piramide' van Visoko. © EPA
Volledig scherm
© Privéfoto
Quote

Deze bol bewijst dat de mensen in dit gebied vergevor­der­de technieken hadden om objecten te bouwen

Semir Osmanagic, archeoloog

Eerlijk is eerlijk: de verklaring van Osmanagic, ook weleens de Bosnische Indiana Jones genoemd, is vele malen spannender. Hij claimt dat de bol, met een omtrek van 8 tot 10 meter, bewijst dat er in Bosnië 1500 jaar terug een ontwikkeld volk woonde dat deze bijzondere bol met de blote handen maakte.

Goud
Osmanagic weet dat er in dezelfde regio nog tot diep in de twintigste eeuw eenzelfde soort bollen gevonden zijn. De meesten zijn echter kapot gemaakt omdat er een gerucht ging dat er goud in het midden van de grondballen zat. Goud is echter nooit gevonden. Wel een verhoogde aanwezigheid van ijzer in de grond.

De Bosnische Indiana Jones wordt echter niet door iedereen even serieus genomen. In 2005 beweerde hij dat een cluster van heuvels in de buurt van Visoko eigenlijk uit piramides bestond en dat die gelinkt worden door ondergrondse tunnels. Dankzij financiële steun van de Bosnische regering kon hij daar onderzoek naar doen. Dit is hem tot nog toe niet gelukt. 'Een totale absurditeit', zei Anthony Harding, president van de Europese Vereniging van Archeologen toentertijd over de groots opgezette opgravingen. 

Gelijk
Het is nu aan Osmanagic, een Amerikaanse Bosniër, om te bewijzen dat hij gelijk heeft. Hij is er zelf in ieder geval helemaal van overtuigd dat er een ver ontwikkeld volk woonde in Podubravlje, dichtbij Zavidovici. ,,Deze bol bewijst dat de mensen in dit gebied vergevorderde technieken hadden om objecten te bouwen. We hebben hier nooit eerder over geschreven. Maar als ik gelijk heb, is dit de grootste bol ooit gevonden in Europa.''

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en -broer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
90'
2-3
FeyenoordFEY
away logo
home logo RKC WaalwijkRKC
90'+2'
1-2
VVV-VenloVVV
away logo
home logo Sparta RotterdamSPA
RUST
0-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
1-2
AZAZ
away logo