Volledig scherm
Herman van der Helm, een van de naaktlopers, hoeft de acht boetes die hij kreeg niet te betalen. © Nico van Heemelaar

Naaktrecreanten in Delftse Hout vrijgesproken van 'naaktloperij'

Acht naaktrecreanten die in 2013 een regen aan boetes kregen van de gemeente Delft voor naaktloperij, zijn vandaag door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Zij hoeven na een jarenlange juridische strijd de nog openstaande boetes niet meer te betalen. Dat is een belangrijke winst voor álle naaktrecreanten in Nederland. 

De nudisten kregen in 2013 hun boetes op een veldje in recreatiegebied Delftse Hout, waar naaktrecreatie al 33 jaar werd toegestaan. Toch werd de locatie van de ene op de andere dag als 'ongeschikt' aangewezen, omdat de gemeente meer horeca in het gebied wilde. Dat besluit vochten de naaktrecreanten aan. In Nederland mag je bloot zonnen op stranden die hiervoor door gemeentes zijn aangewezen of op plekken die hiervoor geschikt zijn. In dat laatste geval is het aan het oordeel van de naaktrecreant of een plek geschikt is.

Vogelvrij

Na drie jaar juridische strijd langs verschillende rechtbanken (waarbij een deel van de boetes al van tafel werd geveegd) is het gerechtshof van oordeel dat het besloten veldje in Delftse Hout wél geschikt is voor naaktrecreatie. Als de boetes waren blijven staan, had dat betekend dat gemeenten in het hele land voortaan 'zonder aanleiding' en van de ene op de andere dag naaktrecreatie kunnen verbieden op plekken waar het altijd mocht. Naaktrecreatie was dan in het hele land vogelvrij geworden. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement